В търсене на креативността - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

В търсене на креативността

В търсене на креативността
1 март, 2022
Всички знаем, че е добре да бъдем креативни, но същевременно много от нас вярват, че човек или се ражда креативен или не. Въпреки че за някои хора може да е по-лесно да бъдат креативни, отколкото за други, науката вече е доказала, че това е умение, което се учи. Ето защо ние от Happiness Accelerator създадохме за вас едно 31-дневно предизвикателство „В търсене на креативността“. През март 2022 г. поемането по пътя на това предизвикателство ще ви доведе до това да можете да използвате повече креативност в ежедневието си, в работата си и, разбира се, в трудни ситуации.

Когато за първи път се замислим за креативните хора, в съзнанието ни изникват имената на велики художници, писатели и учени. Разбира се, не всеки може да бъде творец като Джоан Роулинг, но съществува и "ежедневна креативност" или изобретателност, която можем да се научим да проявяваме и използваме, например като решим даден проблем по нов начин или изберем нов маршрут към дома. Истинската разлика между креативните и не толкова креативните хора, е в ангажираността на първата група да опитва нови решения.

Нека да започнем с разбирането на това какво представлява креативността. Според проф. Райън Ниймик и проф. Робърт Макграт, автори на книгата "Скритата сила в характера" (2020), "креативността е способността ни да мисли и да правим нещата по нов начин. Тя включва създаването на оригинални идеи или подходи. Оригиналността обаче не е достатъчна: каквото и да е създадено, независимо дали е идея или продукт, трябва да бъде и полезно или приспособимо." С оглед на това креативните хора трябва да могат да прилагат както дивергентно, така и конвергентно мислене в подходящия момент. Първата стъпка към това да бъдеш креативен е да прилагаш дивергентно мислене, което означава да можеш да генерираш много различни идеи за това как да решиш даден проблем. Конвергентното мислене е следващата стъпка, то означава да можеш да прецениш коя от идеите е най-подходяща, да можеш да направиш най-добрия избор.

Изследванията показват също, че колкото по-образовани ставаме, толкова по-малко креативни сме. При тест за креативност децата в предучилищна възраст получават 95 %, а завършилите университет - само 25 %. Очевидно е, че с времето и образованието се научаваме да поставяме все повече бариери пред различното си мислене. Сега нека да се освободим от някои от бариерите. Готови ли сте за предизвикателството?

Започнете, като тествате своята креативност: Запишете колкото се може повече начини за използване на един кламер. Пребройте ги и запомнете или запишете броят им. Наслаждавайте се на ежедневните дейности за предизвикване на креативност в приложението Happiness Accelerator през целия месец март и направете теста отново в края на месеца, за да измерите напредъка си.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си