5 начина да повишим самочувствието си - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

5 начина да повишим самочувствието си

5 начина да повишим самочувствието си
18 февруари, 2020
Всеки от нас оценява себе си и на базата на тази самооценка се формира самочувствието ни. То е важен фактор във всяко наше житейско решение.

Добрата самооценка ни помага много, тя е източник на доброто ни самочувствие, помага ни да сме позитивни, дава ни смелост и ни помага да се справяме в трудни моменти.

Знаете ли,че:
Над 70% от момичетата на възраст от 15 до 17 години отбягват стандартни ежедневни дейности като ходене на училище, ако не харесват външния си вид (източник „Марки в акция. Dove“ Юниливър, САЩ, Март, 2014)

Ниската ни самооценка може да е разрушителна за психичното ни здраве, решенията, които взимаме  по отношение на външността си, и съответно решенията за бъдещето ни.
Не е лесно да харесваме всяка част и всичко у себе си, но ако се фокусираме върху отрицателните неща и допуснем те да доминират в мислите ни, рискуваме тази ниска самооценка да доведе до ниско самочувствие.
Ниската самооценка води до безпокойство, чувствителност към критика, невъзможност да се справим в трудни ситуации и недоверие в собствените способности.
Най-важното е да имаме гъвкаво, а не фиксирано мислене и да вярваме, че можем да се променим. Дори и да не е бързо, това е възможно.

Ето какво можем да направим, за да повишим самочувствието си:

1. Да се погрижим се за себе си
Правилното хранене и повече движение стимулират производството на ендорфин, хормонът на позитивното настроение.
Ако спортуваме и се движим повече – това ще ни помагне да стоим далеч от стреса.
Ето какво можем да направим:  да потанцуваме на любимата си музика; редовно да отделяме време за любимата си физическа активност:  йога, тенис, каране на колело.


2. Да открием силните си страни и да поставим ударение върху тях
Можем да заменим неувереността си с увереност ако се фокусираме върху  това, в което сме много добри. Можем да създадем списък с 3 неща, които обичаме да правим и правим добре. Когато се почувстваме недобре, ще е лесно да си припомним силните си страни от нашия списък и да си повдигнем самочувствието.


3. Да помогнем да някого
Това може да бъде приятел, роднина или дори съсед, който има проблеми в работата или е изправен пред трудно решение . Можем да му дадем съвет или просто да го изслушаме внимателно, докато споделя с нас проблемите си.

Научно доказано е, че самочувствието ни нараства, когато правим нещо за другите.

Добре е да си създадем навика да правим нещо безкористно за някой друг поне веднъж седмично. Така ще засилим щедростта си, а тя е много важна за това, какви истории разказваме сами за себе си в собствената си глава. Да се гордеем с извършеното добро, неминуемо ще подобри самочувствието ни.

4. Да пробваме нови неща
Нашите мозъци са наистина добри в ученето на нови неща и колкото повече ги използваме и учим, толкова по-вероятно е да открием неща, които ни харесват.
Добре е всеки да открие собственото си творческо убежище: музика, изкуство, танци, игри, шиене, готвене, уеб дизайн...Всичко, което трябва да направим, е да влезем в YouTube и да намерим безплатни онлайн уроци. Цялата информация, от която се нуждаем е някъде в Интернет - просто трябва да я открием и да отделим време да изгледаме видеата или да прочетем материалите.

5. Да се обградим с хора, които ни карат да се чувстваме добре
Някои хора ни карат да се чувстваме зле и това е добре. Просто трябва да направим своя избор и да прекарваме времето си с други хора, които повече ни ценят и се грижат за нас. Това може да са наши приятели, членове на семейството, онлайн приятели или съседи.
А тези хора, които не ни помагат? Можем да се опитаме да ги приемем като токсични за нас и да се дистанцирамем от тях.
В началото може да е малко сложно, но дори и да са най-готините и ценени хора, не си струва да си губим времето с тях, ако ни накарат да се чувстваме зле!
"Добрите приятели, са като звездите; не винаги ги виждаш, но знаеш, че те винаги са там".  И го знаем, защото те винаги светят за нас.

Напълно нормално е да имаме моменти, в които сме по-скоро негативно настроени, но важното е те да не продължават прекалено дълго.

Ако усетим подобни признаци, можем веднага да се заемем с някоя от петте гореизброени задачим за да си възвърнем самочувствието.  А ще познаем, че сме го стабилизирали, когато:
  • се чувстваме свободни да бъдем себе си и да правим нещата, които ни хареват
  • не се притесняваме излишно какво другите мислят за нас
  • не се боим от отхвърляне или провал
  • обръщаме внимание на положителните неща в живота си
  • грижим се за другите и за себе си.

Доброто самочувствие не е тайният ключ към щастието, защото има много фактори, които влияят на щастието ни. Но да изградим и поддържаме добро самочувствие е със сигурност една от важните стъпки по пътя към щастието ни.

Изтеглете мобилното ни приложение Happiness Accelerator и изпълнявайте дневните задачи в него, за да изградите навиците най-щастливите хора.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си