Силата на близостта - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Силата на близостта

Силата на близостта
25 април, 2024
Как добрите взаимоотношения на работното място повишават щастието, ангажираността и мотивацията.

В непрестанното търсене на мотивация и продуктивност на работното място изследователите проучват различни фактори, които допринасят за удовлетворяваща работна среда. Въпреки че в проучванията на удовлетвореността на служителите често се изтъкват придобивки и пакети от възнаграждения, изследователите са открили по-значим фактор, който определя благосъстоянието ни на работното място – това е качеството и здравината на нашите взаимоотношения.

Не кафемашините или редовната доставка на пресни плодове са тези, които определят удовлетворението от работата ни, а по-скоро връзките, които създаваме с колегите си. Обширното проучване на Gallup, продължило 50 години и обхванало над 120 държави, извежда тази истина в една проста, но дълбока констатация: "Хората не напускат организациите, а хората напускат хора." Това резонира с идеята, че взаимоотношенията ни на работното място са в основата на щастието и продуктивността. Но как да оценим състоянието на тези взаимоотношения?

Оценката на качеството на взаимодействията на работното място включва внимателно наблюдение на моделите на комуникация, механизмите за обратна връзка и нивото на подкрепа между членовете на екипа. Изключително важно е да се разбере дълбочината на връзките - дали колегите ви се чувстват като второ семейство, или взаимодействията са чисто транзакционни? Отговорите на тези въпроси са показателни за удовлетвореността, ангажираността и морала на екипа.

За щастие подобряването на състоянието на взаимоотношенията на работното място не изисква революционни промени или инвестиции. То зависи от прости, подкрепени от изследвания методи, които насърчават културата на признание, приобщаване и истинска грижа. Например редовните дейности за сплотяване на екипа, които не са непременно насочени към работата, могат значително да подобрят здравето на отношенията. Отбелязването на лични важни събития, признаването на професионални постижения и просто разговорите около принтера могат да укрепят социалната структура на работното място.

Въздействието на подобни инициативи не е само временно. Статистиката разкрива поразителна връзка между добрите взаимоотношения на работното място и по-доброто благосъстояние на служителите. Например служителите, които изпитват силно чувство за принадлежност и поддържат положителни взаимоотношения на работното място, намаляват с невероятните 75% броя на дните на боледуване. Тяхното трудово представяне се повишава с 56% и рискът от напускане е наполовина по-малък. Освен това финансовите ползи са очевидни - тези служители получават два пъти повече повишения и 18 пъти повече възможности за повишение.

Тези данни се разкриват ясно посоката, която трябва да следват организациите, стремящи се да подобрят своята работна култура: да инвестират в силата на близостта – в създаването на среда, в която служителите не просто работят, а процъфтяват чрез значими взаимоотношения.

В наши ръце е възможността да превърнем всяко „Здравей, как си днес?“ в градивен елемент за по-силни връзки на работното място. Подхранвайки тези взаимоотношения, ние не просто ще подобрим работния ден за себе си и колегите си, а и ще създавам по-жизнена, по-устойчива и по-продуктивна работна среда за всички.

Ако искате да научите повече по темата от световния експерт проф. Радж Рагунатан, заповядайте на 28 май от 16 часа на семинара му „Силата на близостта“. Повече информация, можете да откриете тук: https://bilet.bg/bg/events/the-power-of-belonging-4966-4966

9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си