Да почувстваме изобилие - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Да почувстваме изобилие

Да почувстваме изобилие
1 юли, 2021
Какво е изобилие? Защо е важно за нас? Какво значение има изобилието в живота ни? Има ли връзка с щастието? Как да го постигнем?

Английската дума за изобилие – abundance, произлиза от латинското Abundantia – името на богинята на благополучието. Буквалният превод на името на богинята е „множество, преливащо богатство“. Богинята често е наричана и „красивото момиче на успеха“.

В този смисъл изобилието представлява наличие на достатъчно за всички материални и емоционални блага: пари, храна, радост, любов и т.н.

Но всеки от нас може да се усъмни в реалността на тази достатъчност.

Ето защо, ние искаме да ви представим една по-лесна за възприемане трактовка на изобилието. И тя е, че изобилието е състояние на увереност, която всеки може да има или да изгради у себе си, че в света има достатъчно материални и емоционални блага и възможности. И дори ние самите да не притежаваме нещо в момента, то самият факт, че другите хора го притежават, ни носи вътрешно спокойствие и баланс, че и ние, или децата ни, един ден можем да го имаме или постигнем.

Характерна черта, на хората, които вярват в изобилието е, че те са в хармония със себе си и околните, приемат света с мъдрост и спокойствие, дори и в трудни моменти.

Всеки човек иска да има изобилие (благополучие), но за много хора, то се изплъзва, често точно в момента, когато сме убедени, че сме го постигнали. Има моменти, в които като че ли всички „кранчета спират“. Тогава някои търсят проблема в себе си, а други в околните – роднини, колеги, правителство, президент, полиция...Тук решението е едно, единствено – всеки сам е отговорен за пускането и спирането на източниците на собственото си благополучие.

И следва въпросът: А какво да направим?

Отговорът може да изглежда както много труден за изпълнение, така и съвсем лесен: Да се освободим от страха, невежеството, вината, безсилието, лошотията и обидата.

Да осъзнаем силните черти в характера си и да ги използваме за постигане на благополучието си и засилване на щастието.

Ето едно лесно упражнение, което ще Ви помогне да се приближите към тази цел:

1. Направете списък с всички неща, които смятате, че не ви достигат (напр. любов, приятели, пари, време, вода, храна, стаи в апартамента, обувки, блузи, панталони.....). Най-добре е да изполвате лист и химикалка, но може да съставите списъка и на компютъра, таблета или телефона си. Отделете време и опишете всички неща, за които се сетите. Бъдете максимално честни и изчерпателни.

2. Изчетете списъка си внимателно и задраскайте нещата, без които смятате, че можете да сте напълно щастливи и доволни.

3. Следващата стъпка е да прегледате останалите неща в списъка си и да си отговорите за всяко едно от тях на въпроса: Ако днес е последният ден в живота ми, ще съжалявам ли, че нямам това нещо? Ако отговорът е не – задраскайте и него.

4. Подредете по важност оставащите неща. За всяко едно от тях – направете план как да го постигнете или да промените отношението си към него. Нека планът е кратък и ясен: напр. ако не ви достигат пари: помислете как бихте могли да изкарвате повече: може би с допълнителна работа, продажба на нещо, което имате, или пък реорганизация на разходите с цел освобождаване на финансов ресурс. Мислете от позицията на главния герой и преценете различни възможности. Ако трябва го обсъдете с хора, които са успели в тази област според вас или пък са експерти.

5. А сега достигаме до последната част от упражнението. Започнете да изпълнявате плана за всяко нещо, според степента на важност, която сте му определили. Проследете, докато действате по плана – дали успявате да се освободите от недостига и да постигнете благополучие в тази област. Проследете и как се променя вашето отношение към нещата в процеса на изпълнение на плана.

Следвайте и нашите задачи за изграждане на навици за изобилие и щастие в мобилното ни приложение Happiness Accelerator.

Пробвайте и медитацията за изобилие в нашия Youtube канал.

Пожелаваме ви успех и изобилие!
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си