Бавна мода - изкуството на естественото багрене и бижутата от естествени материали - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Бавна мода - изкуството на естественото багрене и бижутата от естествени материали

Бавна мода - изкуството на естественото багрене и бижутата от естествени материали
21 юни, 2023
На 16 юни 2023 в НБУ се проведе уъркшоп в рамките на проекта Fable, в който бяха представени две основни теми:

1. Естествено багрене на тъкани. Водени от доц.д-р Яна Дворецка, екипа на проекта и младите участници навлязохме в в света на естественото боядисване на тъкани, където ярките нюанси оживяваха чрез листа, корени, цветове и др. Всички заедно открихме красотата и силата на естествените багрила, докато използвахме както древни, така и модерни техники, които ни позволиха да се докоснем до истинския потенциал на естественото багрене от природата. Научихме се как да създаваме екологични шедьоври, използвайки материали от местен произход, намалявайки въглеродния си отпечатък, като същевременно се доближихме до изкуството на устойчивата мода.

2. Бижута от естествени материали. Под вещото ръководство на хон. преп. Евгения Цанкова научихме част от тайните на изработването на изящни бижута с помощта на материали, дарени от самата Майка Природа. Използвахме редица природни елементи като семена, черупки, камъни и влакна, които превърнахме в уникални украшения. Научихме и техники, които подчертават красотата на тези материали, като същевременно възприемат техните устойчиви и етични аспекти.

Ето какво точно се случи:

Придобихме по-задълбочено разбиране и умения за въздействието на конвенционалните процеси на боядисване на тъкани върху околната среда и за значението на използването на естествени багрила. Научихме и за екологичното значение на използването на естествени материали при изработката на бижута.

Разгърнахме творческите си умения докато изследвахме неограничените възможности за използване на естествени багрила и материали за създаване на уникални и изразителни модни изделия. Експериментирахме, комбинирахме цветове и проектирахме свои собствени модели на тъкани и бижута.

Този уъркшоп насърчи промяната в начина ни на мислене към устойчиви модни практики. Придобихме по-дълбока представа за въздействието на модната индустрия върху околната среда и за значението на съзнателното потребление. Всички заедно взехме решението да правим отсега нататък по-информиран избор за модата и начина си на живот.

Изградихме си общност, която споделят страстта си към устойчивата мода. Възможностите за работа в мрежа и дискусиите насърчиха сътрудничеството, споделянето на идеи и постоянната подкрепа за пътуванията на всеки един от нас в областта на устойчивата мода.

Резултатите от работата ни в уършопа ни вдъхновиха да започнем да действаме като двигатели на промяната към по-устойчива и съзнателна модна индустрия,  която уважава както природата, така и човешкото творчество.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си