Самоконтрол - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Самоконтрол

Самоконтрол
1 октомври, 2022
Това вероятно е една от най-важните за нашето щастие и успех силни страни на характера, но и една от най-трудните за постигане.

Защо това е така и как можем да подобрим самоконтрола си? Това е темата на Happiness Accelerator през октомври 2022 г.

Нека да започнем с определението за това какво е самоконтрол? Това е способността да регулираме поведението си, като контролираме мислите, емоциите и желанията си. Хората, които имат висока степен на самоконтрол, обикновено не действат според импулсите си и не дават път на гнева, ревността, страха, паниката или други емоции, които да влияят негативно на решенията и поведението им. Обикновено това са хора с висока самоефективност, защото те имат добро ниво на увереност, че могат да бъдат ефективни в това, към което се стремят, и че могат да постигнат целите си. Емоционалният самоконтрол подобрява общуването, помага за избягване на конфликти и също така подобрява чувството за благополучие. Редът, балансът, ефикасността и ефективността, които самоконтролът внася в живота ни, са много важни за постигането на целите ни и за това да бъдем успешни.

Това, което е много важно да се знае за самоконтрола, е, че той е ресурс, който може да бъде изчерпан. Можем да разглеждаме силата на волята си като мускул, който, ако се използва твърде много, се изтощава. Така че трябва да се грижим добре за силата на волята си и да регулираме използването ѝ или да ѝ позволим да се възстанови, когато е необходимо. Както казва психологът Стюарт Шанкър (2016): "Самоконтролът е свързан с потискане на силните импулси; саморегулацията [е свързана с] намаляване на честотата и интензивността на силните импулси чрез управление на стресовото натоварване и възстановяване. Всъщност саморегулацията е това, което прави самоконтрола възможен, а в много случаи и ненужен." В програмата ни през месец октомври работим не само за подобряване на самоконтрола, но и за по-добра саморегулация.

С оглед на всичко това, с нашите Предизвикателства (ежедневни дейности за стимулиране на самоконтрола в приложението Happiness Accelerator) този месец се стремим да ви помогнем да работите в 3 направления:

  1. Повишаване на вашата самоефективност
  2. Да се научите да пазите и възстановявате волята си
  3. Да се научите да регулирате вниманието, импулсите, емоциите и поведението си.

Присъединете се към нас за пътешествието към по-добрър самоконтрол в Happiness Accelerator.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си