Благодарност - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Благодарност

Благодарност
18 октомври, 2018
Често се  фокусираме върху негативните истории в ежедневието, пренебрегвайки повечето положителни неща, които са част от живота ни. Да мога да чувам и виждам, да чувствам, да живея в спокойна страна, да ходя на училище / университет / работа, да имам родители, да се забавлявам с приятели, да пътувам свободно – всичко това е даденост или нещо нормално за нас. Нали?

Оказва се, че за много хора това не е така - само се заровете в новините от деня. Непрекъснатото натрапване на убийства, катастрофи и грабежи в ежедневен план, предавани от медиите, ни оставя  чувство за по-голяма негативност за света, отколкото позитивизъм. Нека се замислим - нашето здраве не винаги ще е толкова добро, колкото днес, нали?

Моментите, в които осъзнаваме, че не винаги можем да разчитаме на това да живеем толкова здрави и свободни неминуемо ни правят благодарни, за това, което имаме в момента. Благодарността, която чувстваме тогава, всъщност би трябвало да чувстваме всеки ден и в най-различни ситуации. Има достатъчно неща, за които можем да бъдем благодарни. Малки и големи:

·        За живота ни;
·        За приятелите, които ни карат да се смеем;
·        За здравето;
·        За слънцето, което блести в стаята, офиса;
·        За влака, който пристига навреме;
·        За вкуса на шоколад, бира, лазаня, бъркани яйца, ананас;
·        За всички, които мислят за нас и ни обичат;
·        За мира в страната ни;
·        За усмивката, която ни беше дадена днес;
·        За аромата на лавандула;
·        За музиката, която ни кара да се смеем, плачем, мечтаем;
·        За матрака, който ни позволява да спим добре;
·        За розовия храст по пътя, който припомня бащиния дом;
·        За невярващите детски очи, когато, следобед след училище, вместо детегледачката, виждат вас;
·        ……….

Защо да го правим, защо е важно да изпитваме чувство на благодарност? Благодарните хора изпитват по-голямо удовлетворение от живота, повече оптимизъм, жизненост и положителни емоции. Също така, те по-рядко изпитват прояви на завист и симптоми на депресия. Но благодарността може да направи още повече за нас: благодарните хора помагат по-често, те се възприемат като по-щедри и по-малко материалистично-ориентирани. Важно е да знаем, че всички ние в един или друг момент зависим от околните и света, в който живеем. Никой не постига нищо съвсем сам. И осъзнаването, че не бихме могли да постигнем нищо без подкрепа от другите и „щипка късмет“, обикновено е придружено от чувство за благодарност към онези хора и неща, които са ни помогнали. Ние започваме да  мислим за тях и това ни кара да се чувстваме благодарни. Всички тези фактори водят до по-добри социални взаимоотношения, които на свой ред допринасят за повече удовлетворение и щастие.

А да очакваме ли благодарност? Със сигурност ще се почувстваме щастливи, ако срещнем признателност след наша добра постъпка. Ако я очакваме на всяка цена обаче и не я получим, рискуваме да се почувстваме  разочаровани. Най-добрият начин да намерим щастие е да даваме не в очакване на благодарност, а да даваме заради удоволствието от това.

Нека си припомним, че признателността и благодарността се „отглеждат”. Ако искаме децата ни да проявяват признателност, трябва да ги научим на това. Да си представим, че детето ни е първокласник и още през първата седмица получава похвала от учителя за доброто му справяне в света на буквите. Какво ще почувстваме? Гордост, високомерна гордост. Дори и най-скромните ще я изпитат. В такъв момент е добреда помислим кой освен нас е изиграл важна роля за успеха на детето. Учителките в детската градина? Баба или дядо? Добре е да изразим благодарност към тези хора, които с труда и подхода си са събудили интереса на детето към буквите преди училището. А защо детето не направи рисунка за тях и заедно да им поблагодарим?

Какво научаваме от това? (Каква е поуката?)

Трябва да спрем да приемаме всичко за даденост и да започнем да оценяваме това, което имаме.  Има толкова много неща, за които да сме благодарни.  Дори сериозните проблеми или кризите на развитието често имат своите положителни страни.  Ние обаче обикновено не ги възприемаме като уроци, за които да сме благодарни.

Веднага щом познаем чувството на благодарност, ще се почувстваме по-богати, по-щастливи и по-спокойни. Понякога щастието ще бъде тихо, а друг път  толкова силно, че ще  искаме да прегърнем целия свят ...

Искате ли да отключите още повече възможности за щастие? Тогава опитайте упражнението „Изразяване на благодарност”, което можете на намерите тук:
https://www.happinessacademy.eu/uprazhnenia

А
втор: Венета Александрова Паева
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си