Приятелската среда е най-важният фактор за щастието - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Приятелската среда е най-важният фактор за щастието

Приятелската среда е най-важният фактор за щастието
22 март, 2019
Приятелската среда е важен фактор за щастието – как да си помагате взаимно за личностното развитие?
 
Един от най-ключовите фактори за щастие е изборът на подходяща среда от хора, с които взаимно си помагате да вървите в положителна посока. Това означава да имате своя група от приятели, с които споделяте общи ценности, стремеж към личностно развитие и сте на една честота по отношение на разбиранията за успех, смисъл и щастие в живота. В тази група общуването е базирано на честност, искреност, добронамереност и желание за развитие. Само на тази почва може да съществува истинско доверие. И само тогава е възможно разговорите да внасят истинска стойност в живота ви.

Общуването в тази група допринася за щастието по няколко начина:Понякога имаме нужда от нова гледна точка и споделянето с хора, на които можем да се доверим и за които знаем, че са мислещи и в голяма степен осъзнати, би ни дало ценна възможност да видим картината за дадена ситуация още по-цялостно и обективно. А когато възприемаме нещата по-цялостно, взимаме по-добри решения и се чувстваме по-удовлетворени от живота.

В такива пълноценни отношения се чувстваме полезни със своя принос и с възможността да даваме и в същото време получаваме важна обратна връзка от другите и те също се чувстват полезни. Усещането за положителен принос е един от факторите за щастлив живот.

В такава група от осъзнати, добронамерени, подобряващи себе си и средата хора, човек задоволява пълноценно и дълбоката си човешка потребност от принадлежност и близост. Истинското усещане за близост съществува единствено в условия на искреност и доверие. Тогава човек може да говори свободно за своите болки, емоционални рани, мечти и цели. И нещо изключително важно – тогава може да споделя своето щастие без да се притеснява от евентуална завист у другите хора. Защото когато всички в групата сте на една „вълна“, фокусирани сте върху подобряване на себе си и живота си и сте поели своята отговорност за нещата, които зависят от вас, тогава завист няма.

Сбъдването на мечта на един  от групата подсилва вярата на останалите в собствените им възможности да реализират свои мечти. Завист съществува тогава, когато човекът е пасивен, не е поел отговорност за подобряване на живота си и не действа за осъществяване на необходими промени. В тези случаи той не може искрено да се зарадва за това, че някой друг е бил активен и е успял да реализира положителна промяна в живота си.

В групите от приятели, които се срещат с осъзнатото желание за личностно развитие и взаимна подкрепа в тази посока, има истинско споделяне на радостта, близост, уважение, благодарност и обич.

Даване и получаване на обратна връзка

Понякога може да възникне спор или да се появи моментно раздразнение. Когато има пълноценно общуване, обаче, всички в групата осъзнават важността на изказването на мнение по добронамерен начин и на говоренето за негативните емоции осъзнато и навреме. По този начин не се натрупва напрежение в дългосрочен план.

Не егото, а Душата е водеща в тези отношения.

Важно е човек да изследва себе си и емоциите си и да осъзнае навреме в кои случаи са се включили стари защитни механизми на егото му, които са се формирали в детството, но имат разрушителен ефект върху настоящите му отношения. Това самонаблюдение и осъзнаване ще му даде възможност да избере възможно най-здравата позиция и да реагира по емоционално интелигентен начин. Когато и двамата души търсят начин да видят гледната точка на другия и да разберат причините за емоцията му, тогава разговорът е продуктивен и води до обогатяване и за двете страни.

Такъв вид общуване е важно условие, за да може приятелите в групата да си дават ценна обратна връзка и да се учат един от друг.

Общуването в тези групи от приятели, които са фокусирани върху личностното развитие, няма общо с общуването в компаниите, в които темите са повърхностни, свързани с клюки, просто за „запълване на времето“. Съвместното редовно оплакване в такива компании може да създава илюзорно усещане за близост, но това е съвсем различно от здравото усещане за близост между хора, които си помагат за осъществяването на положителни промени. Редовното прекарване на време в среда, в която липсват обратна връзка, искреност и дълбочина, води до застой, поддържане на ролята на жертва и взаимно „дърпане надолу“.

Може би сте чували сентенцията: „Човек е средно аритметично от петте човека, с които прекарва най-много време.“ Важно е да сме осъзнати за това какви са критериите ни за избор на среда – просто да не сме сами ИЛИ да намерим хора, с които ще се развиваме в добра посока. Нужно е и да сме осъзнати за това каква енергия и идеи ние самите внасяме в повечето случаи в общуването си с хората.

За важността на хората, с които избираме да общуваме и за значението на типа общуване в приятелската среда говорят много експерти по личностно развитие и изследователи на факторите за щастие. Сред тях са Лиса Никълс, Люис Хаус и професор Радж Рагунатан, който е автор на книгата „Ти си умен, успешен, но дали си щастлив?“. В нея той дава практически, научно доказани упражнения за повишаване на нивото на щастие. Едното от тях е свързано с планиране на проект с партньор (приятел), с когото взаимно да се подкрепяте в изграждането на здравословни навици.

Ако искате да участвате в такава група за личностно развитие, станете инициатор и я създайте. Изберете поне един човек, когото познавате и смятате, че той има същия стремеж за подобряване на себе си като вас. Разкажете му за вашата идея и постепенно групата ви от приятели с общи ценности и стремежи ще се увеличи.

Това, на което набляга Лиса Никълс, когато говори за този вид групи от приятели за личностно развитие е, че всички участващи в групата е важно да са на една честота, да са силно мотивирани за положителни промени. Целта не е да „дърпате“ някого, който няма истинска мотивация и желание за развитие, а да се събирате с хора, с които взаимно се вдъхновявате с личния си пример, активност и действеност.

Можете да потърсите книги, видеа и семинари, които да ви дават тласък в избраната посока. Освен книгите от раздела Практическа психология и Личностно развитие, може да попаднете и на художествена литература като романа „Жените, които купуват цветя“ на Ванеса Монфорт, който показва трансформиращия ефект на общуването, в което има искрена и добронамерена обратна връзка.

Успех в създаването на здрави, смислени, истински сближаващи и трансформиращи отношения!

 

Автор: Мария Василева Димитрова 
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си