7 лесни упражнения за повишаване нивото на щастието на всеки един от нас (част 1) - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

7 лесни упражнения за повишаване нивото на щастието на всеки един от нас (част 1)

7 лесни упражнения за повишаване нивото на щастието на всеки един от нас (част 1)
23 януари, 2019
Първи грях спрямо щастието: Подценяване на щастието*

Представете си, че духът от бутилката се появи пред вас и обещае да изпълни три ваши желания. Преди да посочите желанията си, приемете, че духът е всезнаещ и всемогъщ. Така че смело си пожелайте това, което искате най-много, и помнете – той има силата да изпълни всяко ваше желание.

Кои ще бъдат вашите три желания?
Отделете време да ги обмислите и запишете:


Повечето хора не изпитват затруднение да отговорят на въпроса на духа от бутилката и техните желания обикновено изглеждат така:

Желание 1: Много пари – достатъчно, че да си купя всичко, което искам
Желание 2: Успех във всяко начинание, който да ме направи известен, да ми донесе власт и уважение
Желание 3: Добро семейство и добри приятели

Целта на тази задача е да ни отвори очите за това как сами саботираме щастието си. Макар щастието да е много важна цел за повечето хора, ние все пак го омаловажаваме, вземайки важни житейски решения. И така редовно жертваме щастието си в преследването на други цели.

Сега прочетете вашите три желания. Пожелахте ли си да бъдете щастливи, или си пожелахте неща, които смятате, че ще ви направят щастливи? Попадате ли и вие сред хората, които подценяват щастието?

Първи навик на най-щастливите: Приоритизиране, но не преследване на щастието

Оказва се, че когато взимаме важни решения, ние не се сещаме да потърсим отговора на въпроса – дали това ще ни направи по-щастливи. Ето защо е добре да си напомняме, че трябва да взимаме решения, които подобряват щастието ни, но е важно да не преследваме или гоним щастието. Защо? Защото когато преследваме щастието, в повечето случаи правим сравнение как се чувстваме в момента и как бихме желали да се чувстваме в идеалния случай и понеже обикновено искаме да се чувстваме по-щастливи, отколкото сме в момента, има голяма вероятност да се почувстваме нещастни, гонейки щастието!


В такъв случай как точно да балансираме действията си, така че да приоритизираме, без да преследваме щастието?

Един от начините е да осмислим как постигаме други важни цели в живота, които – както и щастието – не могат да бъдат преследвани директно. Помислете за съня. Ако непрекъснато наблюдаваме момента на заспиване и си повтаряме наум „Ето! Почти заспах!“, това е най-добрата рецепта да останем будни. По-добрият начин да се подготвим за спокойна нощ е да направим определени стъпки, например да хапнем лека вечеря, да почетем книга. Тези стъпки ни помагат да заспим по-лесно. Това е начинът да приоритизираме съня си, без да го преследваме. По същия начин, като предприемаме определени действия, които увеличават шансовете ни да постигнем щастие, ние му даваме приоритет без да го преследваме.
Ето две стъпки, които увеличават шансовете ни да сме по-често щастливи:
(1) дефиниране на щастието и (2) включване на щастието.
Да дефинираме щастието означава да си дадем сметка какво означава то за нас. Тази стъпка е важна, тъй като без да знаем какво е щастието за нас, ще е трудно да го постигнем. Тази задача не е лесна, но Първото упражнение за щастие ще ви помогне да направите точно това – да дефинирате какво ви прави щастливи. След което, веднъж определили какво е щастието за вас, ще ви бъде по-лесно да го включите сред вашите приоритети (стъпка 2).

Първо упражнение – Дефиниране и включване на щастието

За да дадете приоритет, но без да преследвате щастието, е важно да си изясните какво означава щастието за вас, а също така е важно да разберете какво ви носи щастие (стимули, дейности) и ви прави щастливи според начина, по който дефинирате щастието си.

Цел

Това упражнение ще ви помогне: (1) да получите по-ясно и по-конкретно разбиране за това какво означава щастие за вас и (2) да откриете нещата (стимулите, дейностите), които ви водят до това изживяване, което вие свързвате с щастието.

Етапи

Упражнението има два етапа:

1. В първия етап – дефиниране на щастието – трябва да обмислите с кои емоционални преживявания свързвате термина „щастие“. Както видяхме, щастието може да бъде определено като:

• Любов/връзка
• Радост
• Автентична гордост
• Високомерна гордост
• Усещане за хармония
• Усещане за изобилие.Също така щастието може да бъде определено като:

• Благодарност: усещането за ползата, която получаваме от някого или нещо.
• Ведрина: усещането, че нещата се развиват по правилния начин; обикновено това усещане е придружено от мир и спокойствие.
• Вдъхновение: усещането, което произтича от нещо, което е вълнуващо и емоционално извисяващо.
• Благоговение: усещането за чудо или преклонение пред нещо могъщо, което ни изпълва с възхищение.
• Надежда: усещането, че нещата ще се развият по най-добрия начин.
• Веселие/смях: забавно и игриво преживяване.
• Интерес: предизвикване и събуждане на любопитството ви.

Обмислете тези усещания и се запитайте – кое или кои от тях важат за вас. След това напишете (може и на компютър) вашата дефиниция за щастие, като помните, че тя може да съдържа повече от две емоционални усещания или да е нещо съвсем различно от изброените неща.

2. Втората стъпка включва изброяване на три или четири неща, които ви карат да се чувствате щастливи по начина, по който сте определи щастието.


Опитайте се да посочите от три до четири неща - повече, само ако можете -, които със сигурност ви помагат да изпитвате усещането, с което описвате "щастието". След това ги запишете на лист хартия и ако сте готови за това, залепете го някъде, където често ще го виждате – като например на компютъра ви, огледалото във вашата баня или вратата на гардероба ви.

*Тази информация е взета от книгата на проф. Радж Рагунатан: "Ти си умен, успешен, но дали си щастлив?". Прочетете цялата книга, за да научите как да станете по-щастливи.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си