Самотата в майчинството - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Самотата в майчинството

Самотата в майчинството
3 февруари, 2023
Всеки е чувал фразата: „Да си майка е благословия“, но майчинството е много повече от това: то е предизвикателство, трудности, смесица от емоционални възходи и падения и какво ли още не.

В проекта “Need to connect” партньорски организации от 7 европейски държави се изправихме пред мисията да научим повече за усещането за самота и липса на подкрепа, което е често срещано при младите майки и да създадем програма, която да им помага да преодоляват трудностите.

Факт е, че първоначалният период на майчинство може да бъде труден. Тогава жената за първи път в живота си не просто поема нова ролята, тази на майка, но се налага и да пренареди напълно приоритетите си, в някои случаи дори да се откаже от свои досегашни роли на учещ или работещ човек. Това за някои млади майки води до силно чувство на обърканост, самота и усещане за липса на подкрепа.

Проучване на Британския червен кръст установява, че над 8 от 10 майки (83%) на възраст под 30 години изпитват чувство на самота през определен период от време, а 43% споделят, че се чувстват самотни през целия период на отпуск по майчинство.

Ако направим бърз преглед в онлайн търсачките на "самота по време на отпуск по майчинство" ще открием, че има хиляди публикации и теми от млади майки, които се питат дали това, което чувстват, е нормално; признават, че макар да обичат бебето си, не могат да се отърсят от чувството на самота и често са претоварени от майчинството - чувства, които им причиняват много вина.

Проучването, което ние направихме в страните на партньорите по проекта “Need to connect”: България, Исландия, Испания, Италия, Литва, Нидерландия и Словения, ни показа, че макар във всички държави да са създадени реалистични, практични и достъпни структури за физическото здраве на майките и здравето на бебетата, все още липсват много от необходимите мерки за подкрепа.

Първо, законите за отпуск по майчинство/бащинство в различните страни концептуализират майчинството по различен начин и се прилагат по различен начин. Това означава, че в някои страни ранния период на майчинство е нещо, което се споделя между половете и/или се извършва от двамата родители на бебето, независимо от техния пол, докато в други то се тълкува и осъществява като дейност, извършвана от майките, която може да ги накара да се чувстват самотни и в затруднено положение.

На второ място, повечето млади майки смятат, че имат подкрепата на семейството, приятелите и общността, в която живеят, но значителен процент от тях не смятат, че могат да разчитат на мрежа за подкрепа. Ето защо е жизненоважно да се помисли за общностни структури и онлайн платформи, които да достигат до тези жени и да им осигуряват необходимата подкрепа.

Трето, дейностите по подпомагане на майките, за да могат те да съчетават работата си с грижите за децата все още не се много успешни до голяма степен в повечето държави. Няма достатъчно достъпни държавни детски заведения и дори в страните, където системата работи сравнително добре, има значителни пропуски.

И накрая, което е най-важно, във ВСИЧКИ страни партньори липсва подкрепа за емоционалната стабилност на жената по време на майчинство. Горепосоченото проучване разкри, че младите майки се нуждаят от: помощ при прехода към майчинството по отношение на собствената си емоционална реакция към майчинството, промяната на идентичността им, ориентиране в интензивния и често токсичен обществен натиск да бъдеш майка, киберпространството, критична оценка към това коя информация е полезна и правилна от заливащите ги спам съобщения, ориентиране в противоречивите изисквания и очаквания към майките и помощ за разбиране на вредността на прекалената отдаденост на ролята „майка“. Партньорите по проекта „Нека да сме заедно / Need to Connect“ ще разработят програма за подкрепа за младите майки въз основа на резултатите от това проучване.

Пълният текст на доклада, който представя резултатите от прочуването по проекта, можете да свалите на английски език оттук.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си