Най-добрият подарък, който можем да направим на другите - да сме щастливи - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Най-добрият подарък, който можем да направим на другите - да сме щастливи

Най-добрият подарък, който можем да направим на другите - да сме щастливи
4 януари, 2018
Щастието е основно човешко право, на което обръщат внимание вече много държавни институции. То се споменава в конституцията на САЩ, кралство Бутан не измерва брутния си вътрешен продукт, а брутното национално щастие на нацията си, в ОАЕ имат министерство на щастието, един от най-големите щати в Индия – Мадхя Прадеш тази година също създаде Отдел за щастието за гражданите си. Темата за щастието започва да се прокрадва все по усърдно в живота ни – ООН издаде първия доклад за щастието през 2012 година и оттогава всяка година през март / април чакаме с нетърпение да узнаем кои са най-щастливите държави. Също така ООН обяви 20 март  за Световен ден на щастието. Отвсякъде ни засипват с книги, статии и видео материали за важността в живота ни на радостта, благоденствието и щастието.

Все пак много хора не спират да се чудят – за какво социално или лично щастие можем да говорим, като по света има толкова много бедни, неграмотни хора, живеещи в нищета. Ежедневно сме свидетели на природни бедствия, които разрушават всичко след себе си и преобръщат живота на хората. Нормално е да чувстваме, че търсенето на лично щастие е някак егоистично или че нямаме право да сме щастливи, докато сме заобиколени с толкова много  страдание.

От една страна това е правилно, но от друга е напълно погрешно. Търсенето на щастие може да е егоистично и в света наистина има много страдание и нищета. Но ние имаме и няколко основателни причини да търсим и откриваме щастието. Ето ги и тях:

1.      Щастието е заразно

Виждали сте ги: онези весели и радостни хора? Те влизат усмихнати в стаята и всичко се променя към по-добро. Това може да е член на семейството, приятел, учител, колега, дори домашният любимец! Те осветяват стаята и ни карат да се чувстваме по-уютно и радостно. Вярно е, че буквално щастието заразява околните. Благополучието ни има огромно влияние върху всички около нас. Изследвания показват, че благосъстоянието на родителите подобрява здравето на децата, а щастието на половинката ни може да помогне в лечението ни. Но знаехте ли, че щастието ни също влияе върху непознати, които никога няма да срещнем, като майката на най-добрия ни приятел? Едно проучване на изследователи от Харвардския университет и Калифорнийския университет в Сан Диего документира как щастието се разпространява в социалната ни среда. Те открили, че когато човек е щастлив, неговите близки приятели имат 25% по-голям шанс да бъдат щастливи. "Ежедневните взаимоотношения, които имаме с други хора, определено са заразни що се отнася до щастието", казва Николас Христакис, професор в Харвардския медицински факултет, автор на изследването. В допълнение той споделя, че, напълно изненадващо, този ефект се простира отвъд хората, с които общуваме. Когато един човек е щастлив, ефектът може да се разпростре в социалната му мрежа до 3 нива - достигайки приятели на приятели.

2.      Щастието изкарва наяве най-доброто в теб

Когато кажем или направим нещо, за което по-късно съжаляваме, например като реагираме прекалено изнервено, често използваме израза "Е, просто не бях на себе си този ден, защото бях ____ (попълнете празното място: уморен / пиян / стресиран ..." ). Когато сме щастливи обаче, често се чувстваме като за пример, защото щастието ни помага да се проявяваме в най-добрата си светлина.

Защо? Защото вместо да се фокусираме върху себе си, нашето внимание е освободено и можем да забележим другите. Барбара Фредриксън от Университета на Северна Каролина открива в изследването си, че когато сме разочаровани, ние мислим преди всичко за себе си, т.е. тревожните и депресивни настроения водят до увеличаване на егоцентризма и затваряне на личността. Но когато изпитваме положителни емоции, нашата перспектива се разширява и ние по-лесно контактуваме с другите, свързваме се с тях, тъй като гледаме нещата в по-широка перспектива.

Замислете се, в „ кофти“ ден ние можем да се вглъбим толкова сърдито в себе си, че дори да не забележим, приятел, който минава покрай нас. В пълна противоположност, когато се чувстваме превъзходно, е по-вероятно да забележим, че някой се нуждае от помощ и да му се притечем на помощ. (По ирония на съдбата, чудесен начин да увеличим щастието си е да сме съпричастни и да помагаме на другите.)

3.      Щастието ни прави по-успешни и в работата.

Щастието не е продуктивно само сред приятелите и семейството, а и в работната ни среда. Психологът Джонатан Хайд и колегите му правят изследване сред бизнеса и откриват, че когато мениджърите са справедливи и самоотвержени, техните служители са по-мотивирани и любезни с колегите си. В резултат на това те са по-ефективни и лоялни към компанията. С други думи, ако сме щастливи лидери, ние вдъхновяваме и хората си да работят по-добре, за да направят света по-добро място (и черешката на тортата: Те са по-лоялни към нас!).

Какво означава това? Ние създаваме култура на щастието! Щастието ни не е важно и полезно само за нас, то е най-безкористното нещо, което можем да направим, за да подобрим и средата около нас.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си