Бъдете смели - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Бъдете смели

Бъдете смели
1 ноември, 2021
Затворете очи и си представете някой смел човек. Какво прави тя или той? Вероятно си представяте някаква смела постъпка на себеотрицание, спасявайки хора от бомби, като рискува собствения си живот. Но само това ли е смелостта?

Всъщност смелостта има много форми. Същественото за всички нейни форми е, че тя включва изправяне пред страховете, а не тяхното избягване. Има физически вид смелост, когато рискувате тялото или живота си (като войниците или пожарникарите), за да помогнете или спасите някого, или за да се изправите пред предизвикателство (като алпинистите). Но има и емоционална смелост, за да се изправите пред умствените или емоционалните си проблеми или да бъдете открити и уязвими в общуването с другите (например когато признавате, че сте направили грешка или че ви е тъжно). Не на последно място е и моралната смелост - да отстояваш това, което смяташ за правилно, пред лицето на съпротива и отрицание (например да защитаваш правата на малцинствата пред радикализирани лица).

Да бъдеш смел, не означава да не се страхуваш. Напротив, някои казват, че няма смелост без страх. Да бъдеш смел означава да осъзнаеш всички рискове и последици от ситуацията и въпреки това да си готов да действаш и да поемеш риска. Смелостта може да се прояви в грандиозни героични действия, като спасяването на хора от горяща сграда, но и в малки, ежедневни лични действия, като устояването на натиска на връстниците да пиете алкохол заедно. За човек, който се страхува от височини, да се качи на самолета е акт на смелост.

Смелите хора са по-устойчиви, защото имат по-голяма толерантност към промени, неясноти и несигурност. Те също така са по-отворени за общуване с други хора, защото не се страхуват да се разкрият и да бъдат уязвими. Тъй като смелите хора са по-склонни да действат в интерес на другите, те предизвикват и повече доверие. Поради това, че смелостта включва способността да се поемат рискове и да се предприемат действия, тя допринася за личните постижения и израстване.

Интересно за смелостта е, че тя е заразна. Смелите постъпки предизвикват емоционален отговор от страна на други хора, което ги прави по-склонни също да действат смело. Самос с това,че проявявате смелост, можете да помогнете и на други хора да действат по-смело.

Ако си мислите, че смелостта е нещо, с което или се раждате, или не, грешите. Смелостта, както и всички други черти на характера, може да бъде развита - като мускул - колкото повече го напрягате, толкова по-силен става. Което умение практикувате, то става все по-силно развито.

Този месец Happiness Accelerator ще ви предложи ежедневни дейности за стягане на мускула на Смелостта. Също така ще ви мотивираме с нашите ежедневни вдъхновяващи цитати и някои допълнителни ресурси, като филми, песни, истории и други неща, свързани със Смелостта.

Бъдете смели и се наслаждавайте.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си