Програма за развитие на 24-те силни страни на характера - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Програма за развитие на 24-те силни страни на характера

Програма за развитие на 24-те силни страни на характера
30 септември, 2021
Нека Силните страни да бъдат с Вас!

„Какъв характер!“; „Не лице, а характер!“; "Тя има силен характер." Чуваме и използваме думата характер в различни случаи и с различно значение. Какво трябва да означават силните страни на характера и как тези силни страни могат да бъдат с Вас?

В повечето речници думата „характер“ е определяна като съвкупност от черти, които са отличителни за даден човек. Тези черти могат да бъдат положителни или отрицателни, могат да са вродени или придобити или комбинация от двете.

За да разберат как чертите на характера стават наши силни страни, в началото на XXI век група от 55 учени-изследователи провеждат мащабно проучване за чертите на човешкия характер, които са общовалидно признати за положителни и важни, както за благоденствието на самия човек, така и на обществото. Те откриват 24 силни страни на характера (като Надежда, Смелост, Доброта и т.н.), които обединяват в 6 по-общи категории – добродетели (Мъдрост, Кураж, Човечност, Справедливост, Сдържаност и Одухотвореност). Тези учени са работили под ръководството на Института за изследване на характера VIA (www.viacharacter.org/).

Но как е възможно тези силни страни на характера да са хем универсални, хем уникални, за да определят характера на всеки отделен човек? Обяснението е, че ние всички притежаваме тези 24 силни страни, но някои от тях използваме често и с лекота, докато други почти не използваме. Така се получава и уникалната комбинация за всеки човек, която се базира на наследствени черти, съзнателно и несъзнателно заучено поведение.  Например, ако за някой човек е напълно естествено да е честен (понякога даже прекалено честен), за друг може да е трудно да говори открито по спорни въпроси, защото е научен в детството си да избягва конфликти. Понякога дори човек може да прекалява с използването на дадена своя силна страна, което да доведе до отрицателен, вместо положителен резултат както за него, така и за хората около него.

Добрата новина е, че ние можем да се научим да използваме и онези от 24-те силни страни на характера, които не се проявяват толкова естествено у нас.  Можем да се научим и как балансирано да използваме отличителните си черти, без да прекаляваме. И не на последно място – можем да се научим как да процъфтяваме в благоприятни периоди и как да засилваме устойчивостта си в трудни моменти, „жонглирайки“ с всичките 24 силните страни на характера си. Затова отправяме към Вас нашето пожелание: „Нека Силните страни да бъдат с Вас!“

От 1 октомври 2021 г. стартираме нова програма, в мобилното ни приложение Happiness Accelerator, за развиване на силните страни на характера, която разработихме въз основа на теорията на Института за изследване на характера VIA. Заедно, в рамките на следващите 24 месеца, ще посвещаваме всеки месец на една от силните страни на характера, за да я развиваме в себе си. Всеки ден ще Ви предлагаме различни задачи, дейности и вдъхновяващи мисли, които ще катализират силните Ви страни, а всяка седмица ще има и допълнителни изненади.  

За начало Ви предлагаме да откриете отличителните си черти като направите безплатния тест на VIA (www.viacharacter.org/survey). Повече от 15 милиона души от целия свят са направили този тест!  Той ще Ви предостави моментната картина на вашия характер – с водещите Ваши силни страни, тези които използвате най-често и тези, които можете да доразвиете в себе си.  

Ето и класификацията на VIA на 24-те силни страни, обединение в 6 категории:

Присъединете се към нашето приключение и нека Силните страни да бъдат с Вас!
Можете да свалите мобилното ни приложение Happiness Accelerator тук.

Можете да закупите книгата "Скритата сила в характера" онлайн или в мрежата на Сиела и Хеликон.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си