Благодарност - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Благодарност

Благодарност
1 май, 2022
Благодарността като силна страна на характера включва усещането и изразяването на искрено чувство на признателност в живота и по-конкретно да отделим време искрено да изразим тази признателност към другите хора. Тя може да бъде за конкретни подаръци или грижовни жестове. А може и да отразява по-общо признаване на това, с което другият човек допринася към нашия живот. Можем да сме благодарни за нещо, което някой е направил за нас или създал, като например – някой да ни нарисува портрет, или за „даровете“ на вселената, които ни обграждат в живота, като красивия изгрев или аромата на цъфнал люляк.

Най-чудесното нещо е че, ние можем да развиваме благодарността си целенасочено. Многобройни проучвания показват, че благодарността е като мускул. Колкото повече практикуваме благодарност, толкова по-силна става тя - и толкова повече можем да се възползвате от нейните предимства.

Може би това е и причината благодарността да е една от най-много изследваните активности в позитивната психология. Бащата на позитивната психология проф. Мартин Селигман от Университета в Пенсилвания е изследвал въздействието на различни положителни практики върху група с 411 участници. Когато задачата за седмицата била да напишат и лично да предадат благодарствено писмо на някого, на когото никога не са успели да благодарят подобаващо за сторено от него добро дело, участниците веднага повишили нивото на щастието си. Ефектът от това упражнение бил по-силен, в сравнение , с която и да било от другите позитивни практики и имал трайна сила повече от 1 месец.

Една от причините благодарността да е с толкова силно въздействие върху нас, е, че тя ни кара да се фокусираме върху нещата, които имаме, вместо да мислим какво ни липсва. Тя засилва в нас чувството на изобилие. В допълнение, благодарните хора са по-щастливи и по-удовлетворени. Благодарността ни прави и по-мили към другите хора: по-сговорчиви, търпеливи и доверчиви.

И така, няма какво да чакаме, хайде да запретнем ръкави този месец май и да засилим благодарността си. Можете лесно да го направите като последвате нашите предизвикателства и дейности в Happiness Accelerator! Бъдете щастливи!
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си