ЧаКАм Дядо Коледа, мРАзя Дядо Коледа, АЗ съМ Дядо Коледа - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

ЧаКАм Дядо Коледа, мРАзя Дядо Коледа, АЗ съМ Дядо Коледа

ЧаКАм Дядо Коледа, мРАзя Дядо Коледа, АЗ съМ Дядо Коледа
18 декември, 2018
Декември е. Месец, изпълнен с празнични дни. Коледното настроение като предварителна зададена настройка се активира още в първите дни на месеца. А в последните изпращаме настоящата година с надежда, че новата ще ни предостави още по-добри възможности и крепко здраве. Можем ли обаче да запазим празничното настроение и в рутинния делничен ден?

Лесно би било, ако всеки ден ни се случва нещо хубаво, което да ни дава повод да празнуваме, да сме весели и да се забавляваме. Да има външен стимул, успех или щастливо събитие, което да отключи празника в наглед обикновения ден. Но също толкова лесно  е сами да си направим деня празничен, дори когато нямаме повод. Нека се замислим обаче с какво очакване сме за празниците, така че да можем да го пренесем и в непразничните дни. Нагласите, които споделят моите приятели са в две противоположни посоки, като преобладава тази:  „Празнично ми е. Обожавам този период от годината. Украсихме цялата къща - гирлянди, венци, светлина по прозорците. Взех подаръците и започнах да ги опаковам. Съпругът  ми е накупил разни вкусни нещица. Започнахме празничните срещи с роднини и приятели. Децата вече получиха пухкави пантофки в стил "ботушките на Дядо Коледа" и ми е много приятно да ги гледам с тях.
На Бъдни вечер Милото се развихря в кухнята - това си ни е семейна традиция - той приготвя всичко, а ние слушаме Коледни песни.
Задължително ще изкараме няколко дни на вилата - сняг, снежни човеци, живи елхи на двора, камина, червено винце, близки хора, топлина… Децата постоянно допълват писмата до Дядо Коледа, а аз планирам поредните покупки. И постоянно си тананикам "Santa Claus is Comming to Town...". Това за мен е най-милото, най-хубавото и най-семейното време от годината.”

Но се среща и другата – „Ами не ми се празнува. Мразя да пазарувам, мразя молове, магазини и измисляне на подаръци, това много ме натоварва. Празниците са просто поредния ден в календара, отбелязан в червено, за  да ти напомня, че  трябва да ти е "празнично". Повечето хора ги свързват с почивка... А то при мен една почивка, от сутрин до вечер занимания.”

Всички от тях обаче очакват коледните празници предимно заради  сърдечните и позитивни отношения, поздравите с усмивка, срещите с приятели и роднини. Всеки делничен ден можем да превърнем в празник, ако доставяме радост на душата си. Защото ако в душата не ни е весело, едва ли идващите празници биха променили това. Нека тогава да зарадваме душата си и да направим коледен календар, но не с лакомства, а с… добринки!   Предлагаме ви само шест идеи,  с които да запълните шест декемврийски дни от календара. Вие допълнете останалите с действия, които създават празничните емоции у вас и позитивно настроение. Ето нашите предложения:

1.     Изпращане на добри вибрации – отделете няколко секунди да изпратите добри вибрации, докато седите на пейката в парка например. Може да се помолите за някой, да медитирате или просто помислете как би изглеждал света без проблеми. В повечето случаи на молитвата се гледа само откъм религиозната й страна, свързва се предимно с религията, но всъщност молитвата е не само духовна практика, но и научен феномен, тъй като все повече лекари и психолози наблюдават благоприятния й терапевтичен ефект.

2.     Обадете се на приятел, с когото не сте говорили дълго време. Може би това е съученик или състудент, с който искате да се срещате по-често. Който и да е, обадете му се и му кажете, че макар да не сте говорили от известно време, той е в мислите ви.

3.     Направете верижна реакция на добрата изненада. Представете си, че чакате на опашка за  сутрешното си кафе. Вземето своето, но платете и кафето на човека след вас. Помолете го да продължи така и с човека до него. Приятно е да виждаш наведнъж толкова много усмихнати хора, нали?

4.     Усмихвайте се и усмихвайте другите. Както знаем, усмивките са заразни и могат да имат положителен ефект върху настроението ви и хората около вас.

5.     Семеен празник, терапия, лаптоп или  куче водач - родителите на деца и юноши с увреждания и сериозни заболявания често не могат да си позволят да изпълнят желанията на своите деца. Посетете базар, организиран от Оле, мале!, където можете да си купите предмет или дреха, изработени от майка на дете с увреждане. Или можете да дарите пари, които ще бъдат разпределени  за курсове за професионална преквалификация на някоя от майките, или пък ще бъдат закупени материали, с които ще се  помогне на майките да изработват своите произведения.

6.     Използвайте таланта си, за да направите друг човек щастлив. Можете ли да плетете добре? Направете топъл пуловер за бездомен човек, вашият талант/подарък ще го стопли не само физически. Знаете как да създадете уебсайт -  помогнете на свободна воля на познат, който стартира бизнес или пък има кауза и иска да ги популяризира. Имате ли златни ръце? Чудесно, масажирайте някой, който страда от болки в гърба. 

След като запълните изцяло декемврийския календар с добри дела, пренесете го в следващия месец. Придържайте се към него и е почти сигурно, че и януари ще бъде също толкова празничен, защото отново ще бъдете с нагласата, че ви предстои да направите добрина, да зарадвате някого, да видите усмивката му – все положителни празнични емоции.

Ако някой си помисли: „Окей, но добрината е спонтанен акт, график на добрите дела не ми изглежда подходящ”, ще бъде съвършено прав. Календарът не бива да стои като план на задълженията, като нещо, което непременно трябва да бъде свършено. Той ще е до нас, за да ни напомня, че не е необходимо да покорим най-високия планински връх, за да сме обичани, да живеем в хармония със себе си, да се чувстваме удовлетворени. Трябва просто да сме добри без да имаме причина, безкористно и открито.

Автор: Венета Паева
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си