Защо любопитството и любовта към ученето са толкова важни? - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Защо любопитството и любовта към ученето са толкова важни?

Защо любопитството и любовта към ученето са толкова важни?
1 юли, 2022
Любопитството и любовта към ученето са силни страни на характера на всеки човек, според Класификацията на института VIA за силните страни на характера (www.viacharacter.org). Част са от добродетелта на Мъдростта.

Те ни помагат да изградим нашата интелигентност. Любопитството е свързано повече с търсенето на новости, изследването и откриването само по себе си, докато любовта към ученето е по-скоро събиране на задълбочени познания. Така че накратко: ако четенето на блог или търсене в Google е достатъчно, за да намерите информация, която отговаря на вашите въпроси и чуденки, вие сте по-скоро любопитни, но ако не можете да се задоволите жаждата си ново знание, докато не прочетете няколко книги или всичко публикувано по темата, която ви интересува - в този случай по-вероятно е да имате любовта към ученето като своя отличителна силна черта на характера.

Ето 3 добри причини да работим върху запалването на любопитството и любовта към ученето в нас и изграждането на навика да ги използваме в ежедневието си:

1. Умът ни се поддържа активен

Изследователи от университета в Съсекс в Брайтън, Великобритания, са открили доказателства, че проблеми с психичното здраве, като депресия и др. в зряла възраст, могат да причинят отслабване паметта или по-тежки болести свързани с нея след 50-годишна възраст.

Тук идва въпросът: как да подсилваме мозъка си на всяка възраст? И отговорът е: КАТО УЧИМ НОВИ НЕЩА, такива, които задържат вниманието и ни ангажират по-трайно. Умът е като мускулите – иска тренировка всеки ден. Колкото повече упражняваме паметта си, толкова по-добре ще можем да обработваме и запомняме информация. Но не всички дейности са с еднакъв резултат. Най-добрите упражнения за ума са тези, които ни изкарват от рутината и ни предизвикват да използваме и развиваме нови невронни връзки и мрежи.

2. По-склонни сме да създаваме нови идеи и да сме отворени за възможности.

Когато събираме нова информация, умът ни разширява способността си да ражда нови идеи. Това също така ни позволява да разкрием нови светове и възможности, които обикновено не се виждат, ако ни липсва определено количество информация. Научаването на нещо ново в дадена област от живота ни може да предизвика идеи в друга. Ето защо любопитството и креативността вървят ръка за ръка. Те са и двете силни страни на характера ни, които са най-силно определящи нашето щастие и благоденствие.

3. Изучаването на нови умения повишава самочувствието ни и засилва връзките с другите

Всяко ново умение, което учим, ни прави по-пълноценни като личности. Изследванията доказват, че ученето през целия живот, независимо дали придобиването на умение като програмиране или посещенията на уроци по рисуване или грънчарство, може да придаде повече смисъл на живота ни, а също така и да засили самочувствието ни.

Многото познания могат да ни бъдат полезни в различни ситуации, като по този начин ни карат да се чувстваме уверени в различни моменти от живота. Колкото повече знаем, толкова повече искаме да споделим знанията си с други хора, което подобрява междуличностните ни взаимоотношения. Нашите знания могат да ни послужат за създаване на интересни, пълноценни връзки с по-голям брой хора.

Този юли, в нашето мобилно приложение Happiness Accelerator ще ви предложим 31 приятни и лесни задачи, които ще ви помогнат да си изградите навика да използвате любопитството и любовта към ученето в ежедневието си. Последвайте ги и ще се радваме да получим обратна връзка от вас.
Бъдете здрави и все по-любопитни,
Екипът на Хепинес Академи
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си