Защо и как осъзнатото слушане засилва любовта и щастието в ежедневието ни - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Защо и как осъзнатото слушане засилва любовта и щастието в ежедневието ни

Защо и как осъзнатото слушане засилва любовта и щастието в ежедневието ни
20 август, 2019
Когато слушаме друг човек, често сме както казваме там „ само тялом, но не и духом“. Много често ние не слушаме внимателно, защото не можем да спрем собственото си „умствено бърборене“. Безкрайни мисли се редят в главата ни, които започват с преценяване на чутото, оформят нашето съгласие или несъгласие и планират какво точно да отговорим. В даден момент, се сепваме и се усещаме, че не сме чули и половината от това, което събеседникът ни е казал.

Понякога прекъсваме, ставаме нетърпеливи или споделяме мнението си напълно неподготвени, защото не сме изслушали докрая казаното. И хората, с които най-често постъпваме така, са най-близките ни.

Интересно и много поучително е да знаем с кои символи (знаци) се изписва на китайски думата „слушам“.


В горната са поставени знаците за уши (чувам) и очи (виждам).

Използваме ушите си, за да слушаме, като обръщаме внимание не само на изречените думи, но и на тона, темпото и ударението, за да успеем да разберем връзката на човека с думите. Ако човек започне да говори по-бързо, малко по-силно, с повече акцент, знаем, че е ангажиран и се интересува от темата. Ако говорът е монотонен или бавен, без акценти, с по-малко модулация, можем да предположим, че събеседникът ни не е прекалено ангажиран от темата. Самото използване на слуха ни ефективно, докато слушаме, ни помага да разберем много!

Използваме очите си, за да се свържем с човека, когото слушаме и да му засвидетелстваме внимание. С очите си можем да наблюдаваме езика на тялото на събеседника си, за да добием представа за мислите му. Много или малко са използваните жестове? Това също ни говори много за увереността и ентусиазма относно темата.

В центъра на думата, китайците са поставили знака за фокус. Ние сме способни да мислим много по-бързо, отколкото човек може да говори и в резултат сме склонни да запълваме празните места с ненужно „умствено бърборене“. За да слушаме ефективно, трябва да преустановим този вътрешен монолог и да се съсредоточим напълно върху събеседника си.

В долната част на думата, китайците са поставили знака на сърцето (чувствам).

Използваме сърцето си, за да слушаме, за да можем да съчувстваме на човека, когото слушаме. Благодарение на сърцето си ние можем да се свържем с човека, когото слушаме, на емоционално ниво, и да изпитаме съчувствие към него.

Китайският символ за слушане е толкова интересен, защото съдържа древна мъдрост и ни показва всички основни елементи на осъзнатото слушане.

Ние, хората, сме социални същества – комуникацията помежду ни никога не спира. Това ни предоставя безгранични възможности да практикуваме осъзнатото слушане.

Ето Ви предизвикателство - следващия път, когато сте с любим човек или колега, опитайте да използвате времето си като упражнение за осъзнато слушане. Просто вижте дали можете да му предложите своето пълноценно внимание. Наистина слушайте и гледайте какво Ви говорят. Ако практикувате медитация, вече знаете, че когато, че умът ви се разсее, трябва без осъждане,  внимателно да отпратите мислите си и да се фокусирате отново към слушането.

И както щастието – осъзнатото слушане също е заразно. Ако успеете да го постигнете, най-вероятно скоро ще откриете, че и хората ви слушат по същия начин.

Най-големият подарък, който можем да направим е да подарим внимание на хората до нас. В свят изпълнен с толкова много трудности и противоречия, осъзнатото слушане ни помага да дадем и получим истински любов и внимание в живота си.

Свалете мобилното ни приложение Happiness Accelerator и изпълнявайте ежедневните задачи в него, за да изградите навиците на най-щастливите хора.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си