Четвърти грях спрямо щастието: Свръхконтрол, Четвърти навик на най-щастливите: Постигане на вътрешен контрол , Упражнение 4: Планирайте проект с партньор - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Четвърти грях спрямо щастието: Свръхконтрол, Четвърти навик на най-щастливите: Постигане на вътрешен контрол , Упражнение 4: Планирайте проект с партньор

Четвърти грях спрямо щастието: Свръхконтрол, Четвърти навик на най-щастливите: Постигане на вътрешен контрол , Упражнение 4: Планирайте проект с партньор
13 февруари, 2019
Четвърти грях спрямо щастието: Свръхконтрол

Нуждата от контрол, която изпитваме е породена от непоносимостта ни към несигурността, с която е изпълнен човешкия живот. Това показват и изследванията. За да се справим със страха от несигурността, ние търсим различни начини да се сдобием с повече контрол, като например имаме необходимост да знаем, че решенията ни са правилни или да демонстрираме свръхувереност. Потребността от контрол се проявява и чрез илюзията за контрол, която е въплътена в идеята, че вярваме в притежаването на по-голям контрол върху резултатите, отколкото наистина имаме.
Поначало стремежът към контрол е добро нещо. Изследвания показват, че хората с по-висока потребност за контрол като цяло си поставят по-високи цели и се стремят да постигат повече. Но също така е открито, че прекалената жажда за контрол – например постоянен стремеж за подобрения или обсебване от постигане на резултати – не е добра. С други думи, изглежда има праг, отвъд който стремежът към упражняване на контрол понижава нивото на щастието.
Има редица интересни причини, поради които прекаленият стремеж към контрол понижава щастието. Ето основните:
Реактивното съпротивление – терминът, който психолозите употребяват за желанието да правим нещата, които са ни забранени, – обяснява защо прекаленото контролиране на другите не е добра идея. Когато се стремим да контролираме останалите, те проявяват психологическо съпротивление.• Друга причина свръхконтролирането на другите да понижава щастието е, че то води до това, което известният мотивационен психолог Дейвид Макклилънд нарича „стрес на властта“ – склонността ни да се ядосваме, когато другите не се държат както ние искаме от тях.
• Поради това, че животът е несигурен, желанието за свръхконтрол върху резултатите е равностоен на обричане на разочарование. Резултатите от редица проучвания го потвърждават.
Важно е да направим разликата между желанието за постижение и свръхконтрола. Изследванията показват, че поставянето на цели повишава щастието. Прекрачваме прага към свръхконтрола, когато станем обсебени от постигането на дадена цел – тоест желанието да постигнеш резултата контролира теб, а не ти него.

Четвърти навик на най-щастливите: Постигане на вътрешен контрол

Изследователите отдавна знаят, че мислите и въображението имат мощно влияние върху чувствата ни. Какво означава това – че ние можем да контролираме чувствата си, ако просто успеем да променим съдържанието на мислите си.

Представете си следната ситуация. Намирате се в непознат град и имате само 2 часа до полета към дома, автобусът, който сте чакали повече от половин час, не идва и изглежда, че няма никакви таксита наоколо. В подобна ситуация, в която се чувствате изтощен и безпомощен, би било много полезно да контролирате мислите и чувствата си. Развиването на тази способност, която може да наречем „вътрешен контрол“, наместо търсенето на външен контрол върху хора и обстоятелства е много важен инструмент за всеки, който иска да е щастлив.

Развиването на вътрешен контрол означава също поемане на лична отговорност за щастието, тоест никога да не обвинявате друг или обстоятелствата за начина, по който се чувствате.

Вътрешен контрол – как да го постигнем?

Развиването на вътрешен контрол е подобно на тренирането на мускул. То трябва да става спрямо сегашните ви способности, постепенно и с постоянство.Поемане на вътрешен контрол чрез прилагане на лесни тактики за регулиране на емоциите:

• Една такава тактика е „емоционалното етикетиране“. Това означава да назовете етикет, описващ чувствата ви. Например, да си кажете „Ядосан съм“, когато се чувствате така. Това веднага намалява интензивността на чувствата ви.
• Друга тактика е „мобилизиране на вниманието“, която представлява насочване на вниманието встрани от източниците на негативни емоции и към онези, които ви създават положителни такива.
• И последната тактика е „когнитивната преоценка“. Тази стратегия включва преосмислянето на негативните ситуации. Да речем, че се чувствате стресиран във връзка с наближаваща среща. В тази ситуация можете да се досетите, че вместо да си казвате колко сте нервен, е далеч по-добре да се почувствате благословен, че работата ви не включва безсмислен ръчен труд. Когнитивната преоценка разглежда нещата от друга перспектива.

Упражнение 4: Планирайте проект с партньор

Въведение

Освен добрите социални контакти, единственото и най-важно нещо, което бихте могли да направите, за да увеличите нивото на щастието си, е да водите здравословен начин на живот. Това ще подобри също вашия самоконтрол.

Цел

Това упражнение ще ви помогне да започнете да водите по-здравословен начин на живот в сравнение с този в настоящия момент, а по-точно: „да се храните правилно“, „да се движите повече“ и „да спите по-добре“.

Етапи

Упражнението включва следните етапи:

1. Първият етап е да съставите план за здравословен начин на живот. Обмислете промени, които ще доведат до по-здравословен начин на живот: поне 3 неща от всяка категория (правилно хранене, повече движение и по-добър сън).

Правилно хранене, примери

• Приберете нездравословните храни (напр. картофения чипс) на труднодостъпно място.
• Заменете големите купи и чинии с по-малки (ако сте с наднормено тегло).
• Заменете белите купи и чинии с цветни.Повече движение
, примери

• Вземете си крачкомер и записвайте колко крачки правите на ден.
• Тренирайте (не е нужно да е интензивна тренировка) в продължение на 20 минути всяка сутрин.
• Намалете времето, през което седите (напр. докато сте в градския транспорт, стойте прави).

По-добър сън, примери

• Намалете източниците на изкуствено осветление (напр. телевизор, таблет) в спалнята си.
• Създайте си рутинен план за сън (напр. да си лягате в 10 вечерта и да не ставате преди 6 сутринта).
• Вземете топъл душ 30 минути преди лягане.

2. Следващият етап включва да създадете напомнящи съобщения (аларми), които да ви подсещат за вашия план всеки ден през следващите 4 седмици. Можете да споделите плана си с избран от вас партньор, който да ви подсеща.

3. През третия етап трябва да отговорите писмено на следните 3 въпроса: Какви 3 промени за здравословен начин на живот направихте във всяка от трите категории (правилно хранене, повече движение и по-добър сън)? Колко точно следвахте плана си? Защо – или защо не? Беше ли ви полезно това упражнение? Защо – или защо не?

*Тази информация е взета от книгата на проф. Радж Рагунатан: "Ти си умен, успешен, но дали си щастлив?". Прочетете цялата книга, за да научите как да станете по-щастливи.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си