Оценяване на красотата и съвършенството - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Оценяване на красотата и съвършенството

Оценяване на красотата и съвършенството
1 юни, 2022
Здравейте,
Казвам се Любов и съм един от съоснователите на Happiness Academy и Happiness Accelerator.
С голяма радост споделям с Вас, че този месец юни ще посветим на Оценяването на красотата и съвършенството. Цялото ми вълнение се корени в това, че това е една от отличителните силни страни на характера ми.
И честно казано, аз не го осъзнавах, докато не направих теста на VIA за силните страни на характера и не видях резултатите си.
Тази силна страна на характера не е нито по-важна, нито по-малко важна от която и да е от останалите 23 силни страни, но тъй като е една от моите топ 5, аз съм много ентусиазирана да направя това въведение през месеца, който й посвещаваме.
Според науката за характера Оценката на красотата и съвършенството се проявява в три много различни контекста:
1) Оценяване на красотата в природата, например на залезите или на светлината, отразена в спокойната повърхност на езеро. Тези преживявания предизвикват чувства на благоговение и удивление.
2) Оценяване на уменията, таланта и други форми на съвършенство, като например участието в Олимпийските игри или работата на дърводелеца, който създава изящни мебели с резбовано дърво. Тези преживявания предизвикват чувства на възхищение.
3) Оценяване на морала и добротата у другите, като например проява на прошка, доброта, безпристрастност или състрадание. Тези преживявания предизвикват чувство на извисеност, което от своя страна ни кара да бъдем свързани с това да бъдем добри или мили с другите.
Тази силна черта на характера може да ни помогне при преодоляване на трудности. Тя повишава нивото на нашето щастие и може да изиграе значителна роля в борбата с депресията.
Оценяването на красотата и съвършенството доста често се изразява в забелязването на съвсем малки неща от ежедневието ни.
Аз започвам деня всяка сутрин деня с разходка с кучето си, като по пътя си правя моя импровизирана медитация - осъзнато ходене. Тук е пролет и цялата природа е разцъфнала. Кварталът, в който живея е огласен от птичи песни и изпълнен с аромата на цъфтящите дървета и цветя. Избрах за свое ежедневно предизвикателсто, всяка сутрин да откривам и помирисвам по една роза по маршрута ми с кучето. И това преживяване се оказа прекрасно начало на деня за мен самата. Открих, че червените и розовите рози имат най-силен аромат, но белите и жълтите имат най-нежни листенца.
Аз се наслаждавам на тези сутрешни мигове невероятно, а в стресиращи моменти през деня спирам за малко и се опитвам колкото се може по-добре да си спомня сутрешната роза и нейния аромат. Това са моите малки моменти на осъзнатост, които ми помагат да изляза от стресовата ситуация и са моeтo SOS хапче.

Нека заедно се насладим на този месец юни и да го изживеем, забелязвайки колкото се може повече красиви неща и моменти около нас.

Винаги можете да се свържете с мен на liubov@happinessacademy.eu, да споделите своя опит или да ме попитате нещо.

Най-добри пожелания за щастие и красота от мен и нашия екип,
Любов

P.S. Вижте как проф. Райън Ниймик представя тази силна страна на характера в youtube канала на VIAStrengths. Видеoто можете да видите тук.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си