Коледните празници - време да обичаме себе си и другите - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Коледните празници - време да обичаме себе си и другите

Коледните празници - време да обичаме себе си и другите
24 декември, 2023
Празничните дни са изпълнени с уникална смесица от радост, тържества и доза стрес. Това време на годината ни дава чудесна възможност да изледваме и да научим малко повече за това как грижата за себе си и собственото ни благополучие може да повиши способността ни да проявяваме доброта и любов към другите.

….Да започнем с любовта към себе си
Любовта към себе си е нещо повече от грижа; тя е ключов аспект на емоционалното здраве. Тя включва добронамерена преценка за нас самите, съчувствие към себе си и ангажимент към собственото психическо и емоционално благополучие.

…За да преминем към синергията на любовта към себе си и алтруизма
Най-новите психологически проучвания показват силна връзка между начина, по който се отнасяме към себе си, и взаимоотношенията ни с другите хора. Любовта към себе си и алтруизмът са взаимносвързани, което предполага, че грижата за собствените ни нужди може да засили способността ни да се грижим за другите.

Ето и няколко стратегии за култивиране на любов към себе си и алтруизъм:

Осъзнатост (майндфулнес)

Осъзнатостта помага за запазване на настоящето и ангажираността. По време на празниците практики като осъзнато хранене и осъзнато водене на разговор - не само подобряват личното благополучие, но и задълбочават връзките ни с другите.

Саморефлексия

Отразяването на личните преживявания и емоции е жизненоважно. Воденето на дневник или отделянето на време за ежедневна рефлексия може да насърчи благодарността и състраданието към себе си - ключови елементи на любовта към себе си.

Когнитивно-поведенчески техники

Техниките на когнитивно-поведенческата терапия се фокусират върху идентифицирането и промяната на негативните мисловни модели и поведение. Прилагането на тези техники може да доведе до засилване на позитивното мислене, което е особено полезно по време на емоционално натоварения празничен сезон.

Ето и няколко идеи за справяне в предизвикателни празнични моменти:

1. Преформулиране на личните очаквания
Представете си, че се чувствате претоварени от желанието да създадете перфектното празнично преживяване за семейството си. Може да се уловите, че си мислите: "Ако не направя всичко перфектно, значи съм се провалил/а". Когнитивно-поведенческата терапия ни учи как да оспорваме и преформулираме тази мисъл в нещо по-реалистично и доброжелателно, например: "Правя всичко възможно, за да направя празниците приятни, и това е достатъчно. Съвършенството не е необходимо, за да прекараме незабравими мигове."

2. Управление на стреса по време на празниците
Да предположим, че сте стресирани от дългия списък със задачи за празниците. Често срещана мисъл може да бъде: "Не мога да се справя с всичко това, твърде много е." Използвайки когнитивно-поведенческите техники, можете да я преформулирате по следния начин: "Списъкът е дълъг, но мога да подредя приоритетите и да се справям със задачите една след друга. Не е проблем да помоля за помощ или да опростя част от плановете си."

3. Справяне със семейните претенции
Ако се притеснявате от семейни събирания и си мислите: "Тези събития винаги завършват с кавги. Това ще бъде поредната катастрофа." Предлагаме Ви да преосмислите тази мисъл по следния начин: "Въпреки че в миналото сме имали проблеми, този път аз ще контролирам начина, по който реагирам, и ще се погрижа за спокойната атмосфера. Ще се съсредоточа върху това да се наслаждавам на хубавите моменти и няма да участвам в конфликти."
Поставяне на граници
Здравословните граници са от съществено значение за грижата за себе си. Да се научите да казвате "не" на прекомерните изисквания и да избирате да контактувате с хора, които ви обогатяват, а не ви наторват, са прояви на любов към себе си, които позволяват и по-истинско общуване с другите.

Добротворчество

Извършването на добри дела може да повиши настроението и да създаде усещане за хубава връзка с другите. Лесни дейности като доброволчество или предлагане на подкрепа по време на празниците засилват положителната ни самооценка и добрите взаимоотношения.

…И в заключение
Празничният сезон е идеалното време да практикуваме и балансираме любовта към себе си с любовта към другите. Използването на майндфулнес (осъзнатост), саморефлексия и доброта в ежедневието ни може да доведе до по-пълноценно преживяване на празниците и до повече щастие.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си