Да се избавим от притеснението „какво мислят другите за нас“ - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Да се избавим от притеснението „какво мислят другите за нас“

Да се избавим от притеснението „какво мислят другите за нас“
13 юни, 2018
Предлагаме ви 3 съвета, които ще ви помогнат да се избавите от напълно излишното притеснение какво другите мислят за вас и какво впечатление оставяте у хората.

1: Бъдете искрени и мили с хората около вас

Ако го постигнете, не е нужно да се притеснявате толкова много за това, което другите мислят за вас. Защо? Първо, защото другите открито ще ви харесват повече и така няма да се налага да се притеснявате за това, което те мислят за вас. И второ, дори ако действията ви са неправилно интерпретирани от другите, ще знаете в сърцето си, че вашите намерения са благородни. Това ще ви даде свободата да не се притеснявате за впечатлението, което оставяте у другите.

2: Знайте, че: наранените хора нараняват хората около тях

Дори да правите всичко по силите си, за да сте любезни и внимателни с хората, все пак може да бъдете приети негативно от някои от тях. Но знайте, че това не е в резултат на вашите действия, а по-скоро това е отражение на тяхното състояние. Хората се държат по начина, по който са научени, свикнали и знаят да общуват - и колкото са по-зле, толкова по-негативно ще се отнасят към обкръжението си и към вас в частност. Осъзнаването и приемането на това може да ви помогне да се примирите с негативизма и лошото отношение на другите.

3: Бъдете внимателни и осъзнати

Понякога негативните оценки на околните за вас може да са оправдани: на всеки се случва да обърка или прецака нещата. Това не означава, че трябва да се потопите в отрицателни емоции завинаги. Християнството ни предлага начини да се пречистваме от лошото и греховете чрез изповед в църквата и прошката, която си даваме на Сирни Заговезни. Но ако не сте християни или въобще не сте религиозни, има и други начини да се освободите от негативните мисли в резултат на допуснати грешки.

Бъдете внимателни и осъзнати. Какво означава това? Това е способността да насочваме вниманието си към нещата, които искаме и по този начин да не натоварваме ума си излишно  с негативни мисли. Контролът на вниманието означава да можете да избирате осъзнато това, за което мислите и на което обръщате внимание. Това включва възможността да насочите вниманието си към онези неща, върху които искате да се съсредоточите, и го държите далеч от онези неща (например това, което другите мислят за вас), които ви носят лоши мисли и чувства. Можете да практикувате осъзнатост (mindfulness), за да подобрите контрола над ума и вниманието си. Най-лесният начин за упражняване на внимателен контрол е да прекарвате по-малко време в социалните медии (Facebook, Viber, WhatsApp и т.н.) и повече време със семейството и приятелите си. Бихте могли да използвате редовно и дихателни техники за баланс (напр. нади шодана), както и медитативни практики за осъзнатост.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си