Любовта, без която не можем - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Любовта, без която не можем

Любовта, без която не можем
1 октомври, 2020
Най-важната детерминанта на дълголетието и щастието е наличието на близка връзка с поне един човек – това е заключението, до което достигат учени от Харвард, които провеждат едно от най-дългосрочните проучвания в областта на психологията. Това изследване е стартирало през 1938 г, по времето на Голямата Депресия, като то продължава и до наши дни. Резултатите от него, достигнаха до нас благодарение на запленяващата ТЕД презентация от 2015 г. на Робърт Уолдингер, директор „Изследвания за развитието на възрастните“ в Харвард. В това проучване учените откриват, че единствената обща характеристика на най-щастливите дълголетници е, че те са успели да изградят поне 1 дълготрайна близка връзка с друг човек. Тук не говорим за интимна връзка – близостта може да има различни форми – близост между родител и дете, с приятели, с колеги или съседи.

Представяйки дългогодишното проучване на Харвард, Робърт Уолдингер ни предава три основни послания:

  • Социалните контакти имат ключова роля за нашето щастие, здраве и удовлетвореност от живота. Фразата „самотата убива“ е наистина вярна!
  • Когато говорим за връзки с другите, добре е да се погрими за качеството, а не за количеството. „Да живееш в непрекъснат конфликт е наистина лошо за здравето. Браковете, в които има много противоречия и липсва привързаност, нарушават повече здравето, отколкото разводът.“
  • Връзките ни с другите имат ключова роля за устойчивостта и паметта ни. Научно доказано е, че хората, които са имали дългосрочна връзка с друг човек, на когото са можели да разчитат, са страдали по-рядко от Алцхаймер и други заболявания, свързани с мозъчната дейност и са били по-устойчиви.

Нуждата да обичаме и да бъдем обичани е вкоренена в нас, хората. Интересен факт е, че следвайки тази своя изконна нужда, повечето от нас се впускат в търсене на своята половинка и се вкопчват в идеята, че трябва някой да ги обича, като пропускат, че единственият ефективен контрол, който можем да управляваме е не това кой и колко ни обича, а кого и колко ние обичаме, доколко сме щедри в раздаването и споделянето на любовта. Има поне 3 основателни причини, които да ни убедят, че е по-полезно и ефикасно, както за здравето ни така и за щастието ни, да се фокусираме върху това колко любов даваме, а не колко получаваме:

  • Един от основните принципи в социалното общуване е принципът на реципрочността. Повечето хора държат да са честни и благодарни във връзките си и биха се постарали да отговорят на доброто с добро, на получения подарък с направен от тях подарък, и на любовта с любов. Колкото по-щедри сме с любовта и усмивките, с които даряваме околните, толкова повече те ще се връщат и при нас.
  • На второ място поставяме закона за привличането – ние привличаме хора подобни на себе си. Колкото повече щедрост и състрадателност проявяваме, толкова повече ще бъдем заобградени и общуваме с щедри и състрадателни хора. Научно доказано е, че контактите с добри и щедри хора имат по-благоприятен ефект върху щастието, в сравнение с контактите с егоцентрични и материално-фокусирани хора.
  • И не на последно място да бъдем щедри в споделянето на любов и доброта с околните ни прави по-щастливи и уверени по една интересна причина: колкото по-добри сме, толкова повече хубави истори разкаваме сами за себе си в главата си. Способността да вярваме,че сме добри, любвеобвилни и щедри като личности засилва щастието и удовлетвореността ни. Не случайно позитивните утвърждения са толкова четсто срещана техника за засилване на самоувереността и благополучието. Само си представете колко по-убедителни ще сте перд себе си, ако повтаряйки си наум утрвърждения като: „Аз съм добър, аз съм щедър, аз съм обичан“, те наистина са подкрепени с ваши действия от близкото минало като например: да дарите пари или време на деца, лишени от родителски грижи или възрастни хора, да съберете групичка съседи и да изчистите градинката пред вашия блок или да изпратите писма или имейли с благодарност на хора, които са ви помогнали тази година.  

Едно от посланията, които Майка Тереза ни е завещала е, че не всеки от нас може да прави велики неща, но всеки може да прави малки неща с голяма любов.
 
Ако искате да пробвате тази идея, купете любимия шоколад на някого и го оставете тайно на бюрото му или в чантата му като тайна изненада, или пък доката чакате на опашката за кафе, спонтанно платете и кафето на човека зад вас. Бъдете креативни и добри и щедро раздавайте  малки порции любов!
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си