Да обичаш и да даваш - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Да обичаш и да даваш

Да обичаш и да даваш
8 октомври, 2018
Бихте ли искали да скочите от леглото сутрин в добро настроение? Да сте пълни с енергия? Да се усмихвате по - често? Да сте удовлетворени и всеки нов ден да е прекрасен? Не се съмняваме, че ще отговорите положително. Да, и ние искаме да сме щастливи всеки ден.

Но как и дали може да го постигнем? Лесно е – БЪДЕТЕ ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕНИ И ПОМАГАЙТЕ НА ДРУГИТЕ! Всички сме чували тези думи от родителите си, когато сме били на 7 години. А сега, вероятно усмихвайки се,  ни се струват недостатъчни -  как така просто да бъдем добри, та нали успехите са свързани с упорити усилия и преследване на целите.

Как това, че сме добри, ще ни направи по-щастливи? Обяснението се крие не само в биохимичните реакции и повишените нива на хормоните на щастието, които настъпват, когато видим радостта и усмивката на близък или непознат. Нито пък само в това, че преместваме фокуса от собствените ни притеснения и проблеми към притесненията и проблемите на другите.  

Ние всички имаме дълбоко вкоренено желание да бъдем добри и щедри, потребност да обичаме и да даваме.

Да бъдем любящи и даващи може да засили не само нашето щастие, но и шансовете ни за успех. Икономистът Артър Брукс в свое изследване, проведено с повече от 30 000 американци, открива, че за всеки допълнително спечелен долар, парите, които се отделят за благотворителност, се увеличават с 14 процента. Обратното – за всеки долар, даден за благотворителност, личният приход на даряващия се качва с 375 процента! Т.е. за даващите е по-вероятно да успеят в кариерата например, отколкото за вземащите - тези, които се интересуват предимно от собственото си благосъстояние, но не и от това на другите.

Добротата и щедростта са един от най-надеждните източници на щастие и на успех, но това съвсем не означава, че колкото повече давате, толкова по-щастливи ще бъдете. Проф. Адам Грант от Wharton Business School, в своята книга "Give and take" (Дай, за да вземеш) използва термина „себеотрицателни даващи” за тези, които дават толкова безразборно, че рискуват да се изтощят, и термина „разумно даващи” за тези, които прилагат щедростта, преценявайки кога, колко, как и на кого да дадат.

За да бъдете „разумно даващи” и щастливи, следвайте тези три основни стратегии:

Ограничете цената на даването – опитайте се да максимизирате положителните ефекти от щедростта си. Ако откриете, че четири, пет или повече души имат нужда от еднакъв вид помощ, направете срещата си с тях групово, а не индивидуално.

- Разширете стойността на даденото – управлявайте собствените си емоционални ресурси в посока на удовлетвореност от доброто, което вашите действия създават. Бъдете благодарни, че имате възможност да сте добри и щедри, а това ще ви даде енергия да продължите и занапред да давате.

- Направeте така, че да видите резултата от даването – според проф. Радж Рагунатан  тези, които стават свидетели на въздействието от своята щедрост, получават най-силен тласък за увеличаване на щастието си.
     
Ако искаме да сме по-щастливи /и в същото време да направим този свят по-добро място/, тогава трябва да сме любезни и да правим добро. Защото помагането на други хора и щастието вървят ръка за ръка. Много проучвания потвърждават, че доброволците, например, са по-щастливи от другите хора. Колкото и да не може да си го обясним, доброволческата дейност, освен духа на умиротвореност, спокойствие и безгранично щастие, носи и по-дълъг живот. Научно проучване доказва, че доброволческата дейност удължава живота на човек с до 23%, така че какво още чакаме?  

Направете искрен комплимент на някого, благодарете на уличния музикант за музиката му, помогнете на възрастен или трудно подвижен човек, когато пресича, отстъпете място в трамвая, споделете знанията и уменията си с новия колега, не пестете похвали за добре свършената работа, помогнете на безработен приятел в търсене на работа, споделете опечените бисквитки със съседа и не забравяйте да благодарите за всичко, което имате и споделяте! И още на следващата сутрин ще се събудите в добро настроение и усещане за щастие. Защото щастието е преди всичко състояние на духа!

Автор: Венета Александрова Паева
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си