Февруари - месец на добротата в Happiness Accelerator - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Февруари - месец на добротата в Happiness Accelerator

Февруари - месец на добротата в Happiness Accelerator
24 януари, 2021
Happiness Accelerator посвещава месец февруари на добротата. Последвайте задачите в нашето мобилно приложение, за да изградите в себе си навиците на най-добрите хора. Присъединете се към мисия „Доброта“.

Както е казал Далай Лама: „Няма нужда от храмове, от сложна философия. Нашият ум, нашето сърце са нашият храм; добротата е философията“.

Какво е добротата за вас? Най-общо казано добротата е да сме мили с другите. Това включва и да сме щедри, да отделяме част от ресурсите си (време, пари) за подобряване на благосъстоянието на другите.

Да сме добри ни носи много ползи, сред които най-важните са, че това ни прави по-щастливи, подобрява сърдечната ни функция и подобрява взаимоотношенията ни с другите хора.

Доброта и щастие

Когато направим нещо добро за другите, ние се чувстваме добре. Научни изследвания на биохимията на мозъка ни показват, че извършеното добро дело покачва нивото на допамина в мозъка ни, което води до усещане за извисеност. Това е причината да се повишава нивото на щастието ни с всяко добро дело, което правим.

Добро сърце – здраво сърце

Добрите ни дела ни дават и усещане за топлина и любов. Това спомага за производството на  хормона окситоцин, в мозъка и в цялото ни тяло. Последните открития сочат, че окситоцинът играе важна роля за правилната фунция на сърдечно-съдовата ни система. Окситоцинът предизвиква освобождаването на химикал, наречен азотен оксид в кръвоносните съдове, който разширява кръвоносните съдове. Това намалява кръвното налягане и затова окситоцинът е известен като „кардиопротективен“ хормон. Той предпазва сърцето като понижава кръвното налягане.

Чрез експерименти е доказано, че когато помагаме на другите това помага на здравето на сърцето ни два пъти повече от това да взимаме аспирин. При хората над 55 години, които извършват доброволческа дейност, вероятността да умрат е с 44 % по-малка в сравнение с тези, които не правят добри дела.  Доброволчеството носи повече ползи за здравето ни от това да ходим редовно на църква или да тренираме четири пъти седмично, то е почти толкова полезно за нашето здраве, колкото и отказването от пушенето! (източник: UC Berkeley’s Greater Good Science Center)

Добро сърце – добри връзки

За този факт дори не са ни необходими доказателства. Всички знаем, че харесваме повече добрите хора от тези, които не са били добри с нас. Добротата „стопява леда“, тя ни помага да изградим по-добри връзки с хората, които са важни за нас.

В еволюционен план нашите предци е нямало да оцелеят, ако не са живели в племена и не са си помагали.

“Добротата свързва всички нас и подсилва взаимоотношенията в обществата, кварталите и семействата ни.“ Розалин Картър (бивша първа дама на САЩ) 

За да се радваме на ползите от добротата, трябва само да бъдем добри.

Нека посветим заедно месец февруари на добри дела и всеки един от нас да бъде началото на вълна от доброта, с която да залеем хората около нас.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си