4 съвета за засилване на щастието в работата - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

4 съвета за засилване на щастието в работата

4 съвета за засилване на щастието в работата
2 август, 2018
Фразата "да изградиш щастливо работно място и щастливи служители" звучи като от приказка на Дисни. Странното обаче е, че в експеримент, воден от проф. Радж Рагунатан, в който участниците са помолени да си представят, че духът от бутилката ще сбъдне три техни желания, само 6% от тях поискали щастие.  

Въпреки това последните изследвания в тази област сочат обратното. Колкото по-щастливи са служителите на работното си място, толкова по-продуктивна е компанията. Скорошно проучване в Университета в Уоруик сочи, че щастието води до 12% ръст в продуктивността на работниците, докато неудовлетворените служители я намаляват с 10%.

Ето няколко съвета как да започнем да градим среда, която да направи служителите по-щастливи на работното им място:

1. Идентифицирайте какво прави работното ви място желано

Вгледайте се добре в служителите си и си задайте въпроса: "Кои са хората, които се представят най-добре? На кои служители се възхищавам?". Попитайте ги насаме биха ли препоръчали компанията като добро място за работа. И се вслушайте внимателно в това, което те ще ви кажат. Слушайте за техните идеи, идентифицирайте силните им страни, и опознайте маркерите на успеха и водещите ценности, които вашите най-добри служители споделят. Това ще ви даде солидна основа за изграждане на корпоративна култура. Използвайте събраната информация, за да преосмислите процеса на избор на кадри.

2. Изградете дух на учене в организацията

Това, което ще откриете в най-щастливите организации е висока отдаденост към възпитаване на "дух на учене". Те осигуряват постоянни тренинги, обучения, и възможности за менторство, които са в синхрон с целите в работата им и задоволяват личните цели на служителите.

3. Установете култура на отворена комуникация и постоянна обратна връзка

Според проучване на Галъп, втората най-често срещана грешка, която води до спад в оборотите е липсата на комуникация в компанията. Така че вашият първи приоритет е да надградите традиционната оценка на представянето на служителите на годишна база с обратна връзка от тяхна страна на месечна база. Оценете прогреса на вашите служители чрез общуване в реалния работен процес, не само чрез техните резултати на хартия. Това искат всички представители на поколението Милениал, за да бъдат максимално отдадени в кариерата си.  

4. Изградете култура, която цени баланса работа-личен живот

Проучване на Университета в Джорджтаун потвърждава, че 80% от служителите се чувстват по-щастливи при гъвкаво работно време и алтернативен работен график, който е съобразен с личните им нужди. Ето няколко идеи как можете да балансирате работните задължения на служителите с техния личен живот:

  • позволете на родители с малки деца да започват работния ден преди стандартния работен час и да си тръгват по-рано, за да взимат децата си от градина и училище
  • за нощните птици в офиса, позволете им да идват около обяд и да приключват работния ден към 20:00 ч
  • дайте възможност за 10-часови работни дни, последвани от тридневна почивка, или график от понеделник до четвъртък с 9 часа в офиса, последван от почивен петък
  • осигурете възможност за грижа за деца и домашни любимци на служителите.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си