Пролетна умора - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Пролетна умора

Пролетна умора
20 април, 2021
Как да победим пролетната летаргия и да възстановим енергията си?

В разгара на пролетта (в северното полукълбо) бихме искали да ви предложим лесни стъпки, които можете да предприемете, за да презаредите батериите си, изтощени през дългата и трудна зима. Ако сте като повечето хора по това време на годината, особено при COVID-19 пандемията, най-вероятно се чувствате изморени и енергията ви е изтощена. Знаете ли какво изчерпва енергията ви и какво ви помага да се заредите?

Ето един чек-лист, който да ви напомня как да защитите и повишите физическата, емоционалната и умствената си енергия.

Физическа енергия

□    Храна

Запазете физическата си енергия, като се храните здравословно. Не забравяйте, че яденето на бързи въглехидрати (като захар и бял хляб) може да ви даде енергия много бързо, но тази енергия също така се консумира много бързо и ако нямате някаква физическа активност веднага след това, може да ви вкара в порочен цикъл на бързо изчерпване на енергията, нужда от повече захар и така нататък.
Придържайте се към балансирана диета с много витамини.

□    Сън

Възстановете физическата си енергия, като спите достатъчно. Сънят често се  подценява. Но за да запазите енергията си, а също и здравето си, трябва да спите поне 7 часа на ден, а някои хора дори 8 часа.
За да спите по-добре си лягайте си по едно и също време всеки ден, създайте си ритуали, които да ви успокояват преди сън и нека те не включват използването на екрани. 

□    Движение

Възстановете физическата си енергия, като се движите достатъчно. Движението е единственият начин да изгорите (буквално) негативните физически ефекти от стреса. Имайте предвид, че еволюцията на хората не е създала телата ни за седене. Ако работата ви изисква да седите дълго време, създайте си навик да се изправяте и да се движите на всеки 90 минути.
Погрижете се всяка седмица да имате поне 150 минути кардио движение плюс 2-3 тренировки за мускулна сила, за да можете да възстановявате физическата си енергия.

Емоционална енергия

□    Блуждаене на ума

Защитете емоционалната си енергия, като ограничите блуждаенето на ума. То е невероятно явление. Изследванията показват, че около 47% от времето нашият ум блуждае, т.е. мисли за нещо различно от това, което правим в момента. Дори понякога да мечтаем и това да подобри за известно време настроението ни, през повечето време блуждаенето всъщност е размишление за минали грешки и бъдещи заплахи, което ни прави стресирани, неоптимистични и нещастни.
Наблюдавайте мислите си и се постарайте да ограничите блуждаенето като се концентрирате върху това, което правите в момента.

□    Взаимоотношения

Защитете емоционалната си енергия, като поддържате положителни взаимоотношения. Щастието е заразно. Вече е доказано, че щастливите хора разпръскват щастие не само сред най-близките си, но и към своите съседи и съседите на своите съседи. Същото важи и за нещастието и негативизма. Помислете за хората в живота си. Общуването с кои от тях изцежда енергията ви и общуването с кои от тях ви кара да се чувствате по-щастливи и по-енергични.
Ограничете времето за общуване с тези, които ви изцеждат и удължете времето за общуване с тези, чиято позитивност ви заразява.

□    Преживявания

Заредете емоционалната си енергия чрез положителни преживявания. Изглежда, че съществува нещо като емоционален баланс. Всяко отрицателно емоционално преживяване, което имаме, трябва да компенсираме чрез положителни емоционални преживявания, за да възстановим емоционалната си енергия. За съжаление, изследванията показват, че се нуждаем от повече положителни преживявания, за да компенсираме едно отрицателно. Това съотношение е различно за различните хора, но все пак трябва да имаме повече положителни преживявания. Кои са вашите: разходка на слънце, време, прекарано сред природата, хубави книги, игри с децата.
Не забравяйте целенасочено да планирате положителни, зареждащи дейности и да им се наслаждавате.

Умствена енергия

□    Дигитализация

Защитете умствената си енергия, като ограничите претоварването с информация и стреса от дигитализацията. В тази цифрова ера, особено сега, когато поради COVID-19 през повечето време сме онлайн, ние сме постоянно с компютъра или телефона си. В резултат от това сме бомбардирани с информация през цялото време, повече отколкото можем да обработим. Също така хората могат да се свързват с нас през цялото време през всички видове канали, което също създава стрес и изчерпва нашата умствена енергия.
Ограничете времето, когато сте достъпни дигитално и ограничете разумно потока от информация, така че да сте достатъчно информирани и общуващи, но не и претоварени.

□    Хумор

Хуморът е съществена човешка силна черта. Можем да разчитаме на него, за да ни преведе през трудни времена и неудобни моменти. С него печелим приятели, но понякога и врагове. Сега бихме искали да ви напомним да го използвате, за да предизвиквате смях, тъй като смехът е чудесно лекарство както за мозъка, така и за тялото. Той ангажира множество области на целия мозък. Освен това слушането и измислянето на шеги активира области на мозъка, които са свързани с ученето и творчеството. Както пише Даниел Голман, „смехът изглежда помага на хората да мислят по-широко и да общуват по-свободно“.
Така че, ако искате да увеличите умствената си енергия, използвайте хумора си, за да се смеете и да разсмивате хората.

□    Учене

Презаредете умствената си енергия, като научите нови неща, които ви вълнуват. Не забравяйте, че себеразвитието и себеактуализацията са съществена част от това да бъдем хора. Не забравяйте да се учите и да растете всеки ден.
Изучаването на нови неща ще ви помогне да поддържате ума си в добра форма дори в по-напреднала възраст и да заредите умствената си енергия.

Пожелаваме ви чудесна и енергична пролет laughing.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си