Нека бъдем малко по-добри - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Нека бъдем малко по-добри

Нека бъдем малко по-добри
1 април, 2022
Посвещаваме този април на Добротата. Тя е една от най-многопластовите силни страни на характера и има много измерения: щедрост, грижа, състрадание, нежност, човещина, благост, любезност, великодушие. Когато сме добри, ние правим услуги и добри дела за другите, без да се очакваме лична изгода. Тази силна страна на характера изисква уважение към другите, но включва и емоционална привързаност. Добрите хора намират радост в акта на даване и подпомагане на други хора, независимо от това дали са им близки или дали имат допирни точки (общи интереси).

Доброта се съдържа както в малките дела, като това да помогнем на някой, който носи тежък багаж, като му задържим  вратата отворена, за да влезе, така и в големите дела като това да спасяваме хора, които бягат от войната в тяхната родина или да сме се посветили на професия, която изисква много грижи за хората като лекар, санитар, болногледач и др.

 Без значение дали добротата е на първо или последно място в списъка с нашите силни страни на характера, тя е универсално човешко качество и всеки от нас я притежава.

Ако добротата е сред отличителните ни черти, има голяма вероятност сред тях да са и любовта и честността. Тези силни страни добре се допълват и изявяват съвместно.

Както всички други силни страни, добротата носи не само позитиви, но и негативи, когато се използва прекалено или недостатъчно.

Прекаленото използване на добротата, може да ни доведе до прегаряне. В книгата си „Дай, за да вземеш“, американският професор-изследовател Адам Грант ни дава отговор защо част от хората, които помагат на другите преуспяват, а други се изтощават и не постигат успех. Откритието, което Адам Грант прави е, че трябва да даваме „умно“, т.е. да помагаме на другите с пари, време, внимание, но и да се грижим за себе си. “Умното” помагане е добре дефинирано в тази мъдра поговорка: „Дай на човек риба и той ще се нахрани за един ден, научи го да лови риба и той ще се нахрани за цял живот".

Другата крайност - недостатъчното използване на добротата се отъждествява с алчност. Интересен факт е, че в резултат на изследвания, учените са установили, че добротата е много силно качество, но алчността е по-силно, защото е негативно. За съжаление лошите неща ни влияят в по-голяма степен от добрите – лошото здраве има по-силен ефект върху нас от доброто здраве, също така ние помним по-дълго лошите оценки, които сме получили, а не добрите, учим се повече от неуспехите, отколкото от успехите си. Но това само означава, че за да постигаме баланс в живота си, трябва да се стремим да засилваме добрите си страни максимално.

Това, което ще се опитаме да направим заедно този април е да последваме съвета на английския писател и философ Олдъс Хъксли. Когато попитали този голям мислител, автор на много социални и психологически експерименти: „В резултат на всичко, което сте направили, достигнахте ли до някакво важно заключение, което бихте искали да споделите с хората?“, той отговорил: „Tрябва да се стремим просто да бъдем малко по-добри“.

Задачите и информацията, които ще ви предлагаме всеки ден този месец в мобилното ни приложение Happiness Accelerator, ще ви помогне в намерението да бъдете поне малко по-добри.

Ето и още една сериозна причина да изпълните нашите мисии. Добротата (както щастието) е заразна. Когато правим добро, ние се чувстваме добре, защото имаме основание да си мислим, че сме добри хора. Но интересното е, че и хората, на които сме направили добро се чувстват по-добре, защото са получили помощ или внимание. В един научен експеримент – 40% от хората, за които някой е направил нещо добро, веднага след това са направили нещо добро за друг човек.

И така - предизвикваме ви да бъдете инициатори на вълни от добри дела, които да се мултиплицират така, че да залеем света с ДОБРОТА. 

P.S. Този материал е вдъхновен от информацията, която проф. Райън Ниймик представя в youtube канала на VIAStrengths. Видеoто можете да видите тук
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си