От контрольорска нагласа и тревожност към вяра в себе си, спокойствие и щастие – как да промените вътрешните си нагласи? - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

От контрольорска нагласа и тревожност към вяра в себе си, спокойствие и щастие – как да промените вътрешните си нагласи?

От контрольорска нагласа и тревожност към вяра в себе си, спокойствие и щастие – как да промените вътрешните си нагласи?
5 юни, 2019
Една от основните човешки нужди е от сигурност. За да бъдат избегнати разочарования и болка, много хора не излизат от рамките на познатото. В тези рамки може да боли също, но е очаквана болка. Най-големият страх е от неочакваната болка. По тази причина съществуват и добре известни български поговорки, които спират човек да не се радва и наслаждава на хубавите неща в живота си, защото може да се „отпусне“ и да бъде неподготвен за някое ново, неочаквано предизвикателство, което изниква под формата на неприятна ситуация изискваща някакви решения и промени. Неспособността да релаксираш, да се радваш на хубавото в живота и да се развиваш заради страха от непознатото е сред най-големите пречки пред щастието, здравето и пълноценния начин на живот.

Кое стои зад страха от неприятните изненади?

• Първо, неувереността в собствената способност за справяне с предизвикателства (проблеми)
• И второ - липсата на вяра, че каквото и да се случва, то идва, защото Вселената (един по-висш Разум) изпраща ситуации, които предлагат възможности за израстване, усвояване на важни умения и стигане до силно необходими прозрения.

Когато човек работи върху тези две неща – подсилване на вярата в себе си и вярата в мъдростта на Вселената, той може да живее пълноценно и щастливо в по-голямата част от времето.

Първоначалната реакция на неприятни нови ситуации е вероятно отново да бъде болка, раздразнение, гняв или разочарование, но тези нормални човешки реакции няма да траят дълго, ще отминават и на тяхно място ще идва нагласата за растеж и развитие и за учене на уроци. Тогава фокусът на човека е върху решенията и търсенето на полезни действия и свързване с хора, които ще могат да подпомогнат напредъка.

Научните изследвания върху щастието, показват, че един от основните фактори за неговото подсилване е преминаването от контрольорска нагласа (желание за свръхконтрол над външната среда и вкопчване в познатото) към подобряване на умението за управляване на емоциите (самоконтрол и регулация на емоциите) и умение за „пускане“ от познатото, за да се даде възможност за развитие.

Когато човек успее да осъществи тази промяна на вътрешните нагласи и начин на мислене, свързаното с контрольорската нагласа постоянно високо ниво на тревожност пред лицето на неизвестността бива заменено с вътрешен покой и лекота. Тогава човек се доверява на Вселената и на себе си и влиза в нови територии в професионален и личен аспект по осъзнат и зрял начин.

Новото предизвиква временен дискомфорт, но в дългосрочен план дава на човека многобройни ползи:

• усвояване на умения и знания
• разгръщане на потенциала на човека
• излизане от рутината, скуката и застоя, което води до повече жизненост и усещане за живот
• преодоляване на страхове, което съвсем естествено повишава себеоценката, самоувереността и усещането за себестойност

Всички тези изброени ползи са тясно свързани с усещането за щастие. Щастливият човек е и по-здрав заради ефекта на хормоните на щастието върху тялото и ума. Измерването на нивото на тези хормони в кръвта е биологичен показател за нивото на щастието, който учените използват в своите изследвания.

Начини за постигането на тази промяна в мисленето и нагласите:

• Детайлно запознаване с резултатите от проучванията на щастието
• Редовно припомняне на тази изключително важна информация, за да се превърне в ежедневен фокус и приоритет на човека
• Посещаване на обучения по Емоционална интелигентност, семинари, уъркшопи, консултации със специалисти и четене на книги в тази област.На тези семинари и уъркшопи човек също така има възможността да види съвсем реални примери на хора, които вече са осъществили тази промяна от вкопчване в познатото и желанието за свръхконтрол на външната среда към постигане на вътрешно спокойствие през по-голямата част от времето и доверие в себе си и Вселената. Общуването с такива хора още повече укрепва мотивацията на човек да се развива, да работи върху вътрешния си свят и да се променя в положителна и здрава посока.

Търсене на отговор на въпроса: Кое наистина зависи от мен и мога да контролирам и кое не зависи от мен? По отношение на поведението на другите хора, ние можем да оказваме влияние, но не и да контролираме. Нашата отговорност е да поставяме граници там, където трябва да бъдат поставени, да се отстояваме, да споделяме какво е важно за нас и на какво държим и ако човекът срещу нас продължава да има неуважително или некоректно отношение, тогава от нас зависи да прекъснем тези отношения.Направете си списък със страховете, които имате и положителните неща, от което те ви спират – мечтите и целите, на които те са пречили досега. Помислете как можете да се подготвите за осъществяването на тези мечти и цели, запишете конкретни стъпки, сложете си реалистични срокове, споделете с приятели, на които имате доверие и действайте стъпка по стъпка. Запитайте се и дали това, което мечтаете да постигнете ще подхранва и радва душата ви и автентичната ви същност или го желаете главно заради егото си и представата, че така ще се докажете пред другите. Дали мотивацията ви за дадена цел идва от душата ви има голямо значение за постигането на усещане за щастие. Доверете се на Вселената, че ако конкретната цел или мечта е част от вашия път, тя ще се случи, щом правите нещата, които зависят от вас. Ако не се случи, значи не е било част от пътя ви или не е бил правилният момент.


Промяната на вътрешните нагласи е процес и напредъкът ще се случва на етапи и постепенно. Възможно е да има връщания назад, но важното е човек да държи верния курс и да продължава напред.

Не се отказвайте, ако имате моменти на връщане към старите нагласи. Просто осъзнайте, че се е случило, дайте си необходимото съчувствие в този момент и направете това, което вече знаете, че е нужно за здрав и щастлив начин на живот.

Новите нагласи и модели на поведение имат нужда от редовна практика, за да се превърнат в здрави навици. Мозъкът ни е много пластичен. Невронауката го доказва. Човек има възможността да се променя без значение от възрастта. Това е факт. С всяко едно повторение на новите модели на мислене и реакции, вие укрепвате невронните връзки в мозъка, които отговарят за тези нови и здрави модели и те стават вашата основна и естествена нагласа към себе си, живота и света.

Автор: Мария Василева Димитрова
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си