Благоразумието като силна стран ана характера - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Благоразумието като силна стран ана характера

Благоразумието като силна стран ана характера
1 януари, 2022
Скъпи приятели, казвам се Валя и съм един от основателите на Happiness Academy. Този януари 2022 г. в нашето приложение Happiness Accelerator ще работим заедно в стремеж за развиване на благоразумие.  Това е много важно за мен лично, защото се оказва, че благоразумието е най-слабо развитата силна страна на характера ми. Преди да започнем заедно да преминаваме през ежедневните дейности за повишаване на благоразумието и цялото останало съдържание, предназначено да поддържа мотивацията ни, нека разберем какво е благоразумието, защо се смята за силна страна на характера и как допринася за благополучието ни.

Благоразумието е една от четирите силни страни на характера, които са част от сдържаността като добродетел. Сдържаността в известен смисъл е противоположност на куража. Докато куражът е свързан с предприемане на действия, когато е необходимо, сдържаността е свързана с въздържане от действия, които могат да доведат до лоши или нежелани резултати. Другите три силни страни на характера, свързани със сдържаността са: прошка, смирение и самоконтрол. Сред тях благоразумието е това, което отговаря за вземането на внимателни решения и контролирането на импулсивните действия, докато рисковете не могат да бъдат разумно оценени и управлявани. Благоразумието означава да спреш и да помислиш, преди да действаш. Пребройте до десет, преди да кажете или направите нещо, за което може да съжалявате, както често са ни съветвали бабите ни.

Това не означава, че благоразумните хора не поемат рискове. Напротив, те го правят, но мислят и проучват внимателно, преди да вземат решение. Те претеглят плюсовете и минусите и имат план Б. Правят това не само преди да вземат решение, но и в процеса на изпълнението му, когато се появи нова информация, която дава нова светлина на ситуацията. Благоразумието означава и дългосрочна ориентация - да се имат предвид дългосрочните цели при вземането на краткосрочни решения.

Според книгата "Скритата сила в характера: Разкрий и разпали позитивното в себе си" на проф. Райън Ниймик и проф. Робърт Макграт, научните изследвания свързват благоразумието със следните ползи за хората, които го имат:

  • интелигентност и оптимизъм;
  • по-добро физическо здраве, по-добри резултати в работата и в ученето;
  • продуктивност и способност за съвестно поведение;
  • кооперативност, асертивност, междуличностна топлота и проницателност;

Присъединете се към мен в засилването на благоразумието като силна страна на характера и се наслаждавайте ☺.
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си