Безпристрастност - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Безпристрастност

Безпристрастност
1 ноември, 2022
Да сме безпристрастни означава да приемаме, че всички хора имат равни права, да спазваме принципите на справедливостта и да не позволяваме на чувствата ни да определят решенията ни. Безпристрастността е много важно качество, защото тя е ключовата съставка, която е необходимо да добавим към най-често срещаните сред всички хора черти на характера, а именно доброта, любов и честност, за да направим живота много по-добър за всички. Когато „гарнираме“ добротата си с безпристрастност – това ще ни накара да подхождаме с открито сърце и подкрепа към всички, а не само към тези, които харесваме.

Всеки се е сблъсквал със ситуации, които са го накарали да открие за себе си, че това, което е правилно или честно за един човек, може да не е валидно за друг. За съжаление, не винаги е лесно да се прецени кое е справедливо за всички, така че безпристрастността като персонална силна страна на характера изисква способността да се мисли ясно кое е правилно и грешно в морално отношение. Безпристрастността включва нравствените принципи, които човек използва, за да преценява дали нещо е справедливо, а също така и дали решенията му са взети от позицията за равнопоставеност на всички хора.

Махатма Ганди е казал, че принципът „око за око ще направи всички в света слепи“.

Добре е да се научим да правим разлика между реципрочността и безпристрастността. Безпристрастността обикновено включва два вида основания. Едните са „основания за справедливост“, които наблягат на логическите причини какво обективно е правилно и грешно. Другата изходна точка са „основанията за загриженост“. Те са по-емоционални – когато решението кое е справедливо се основава, поне отчасти, на състрадание и разбиране на гледната точка на другите.

Безпристрастността включва и убеждението, че мнението на всеки е от значение, независимо дали всички споделят едно и също мнение. Тя е много важна за нашия живот в обществото, защото е много трудно да си представим добър и качествен живот без справедливост и правила. Там където това липсва цари неравноправие, тормоз над определени групи хора и противопоставяне, а не взаимодействие.

В историята ни има много примери за несправедливост, но винаги е имало и безпристрастни и смели хора, които са се борили за промяна към по-добро. Примери за това имаме, както в миналото, така и в настоящето от хора като: Ейбрахам Линкълн, Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг, Фрида Кало, Малала Юзафай и Грета Тунберг. Хора, като тях, помагат на общностите и света да станат по-добри, отстоявайки справедливостта. Те „заразяват с идеите“ си и повеждат след себе си други хора, за да помогнат да се създаде среда, в която се зачитат всички хора и техните равни права.

Ако последваме примера на тези герои и действаме справедливо, като тях,  хората ще ни уважават и ще ни се доверяват повече и по-лесно. Ще имаме повече възможности да създаваме по-добър живот, както за себе си, така и за другите.

Последвайте програмата ни в мобилното приложение Happiness Accelerator, засилете безпристрастността като черта на характера си и бъдете щастливи!

Екипът на Хепинес Академи
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си