Как да поддържаме балансиран начин на живот, за да не трупаме агресия в себе си? - Happiness Academy - Академия за щастие
Запиши се за нашия бюлетин и получи безплатна е-книга!

Как да поддържаме балансиран начин на живот, за да не трупаме агресия в себе си?

Как да поддържаме балансиран начин на живот, за да не трупаме агресия в себе си?
15 октомври, 2018
Балансът не е статично положение, а постоянно движение в посоката, която води към здраве и щастие. Поддържането на баланс е едновременно изкуство и наука. За да имаме добър ориентир за това кое е полезно за нас, е важно да се информираме за нещата, които науката е открила за физическото и емоционалното здраве. От друга страна, за да можем да прилагаме придобитите знания, се иска опит и фокус върху целта – поддържане на баланса, на златната среда. И постепенно, екипирани с добра информираност и готовност за промени (в навици, среда, приоритети), ще придобием усет за това какво да изберем във всеки един конкретен момент като поведение, реакция и посока на развитие.

Дали на вас или на някой ваш близък ви липсва баланс, може да разберете по различни признаци, но един от сигурните е натрупването на агресия и изразяването ѝ или с избухвания, или с пасивно-агресивни реакции или с автоагресия (разрушителна самокритика, липса на себеуважение, изпитване на вина за неща, за които не носите отговорност или постоянно пребиваване в самосъжалението).

Всяка една от тези прояви на нездрава агресия има негативен ефект върху здравето ви и отношенията с най-значимите за вас хора. И вместо осъзнаването на този факт да се превръща в още един повод за трупане и/или изливане на агресия, приемете го като „пътен знак“ на житейския ви път, че сте се отдалечили от баланса в някоя област.

Обърнете поглед към всеки един аспект на живота си и набележете кое се нуждае от ремонт и кое – от смяна. Приемете го като предизвикателство и усетете вълнението от промените, които ще предприемете.  Предстои ви приключение - започването на нова глава от книгата на живота ви!

Първи аспект – физическото здраве

Отдавна вече е установена връзката между тялото и психиката. Изследванията на мозъка, които проучват как даден човек реагира при наличието на дразнители в средата, ясно показват, че съществуват предпоставки, които определят доколко даден човек ще се справи с определена емоция – дали ще я изрази по здрав начин или тя ще го завладее изцяло и ще се превърне в някоя от проявите на нездрава агресия.

Тези предпоставки са свързани до голяма степен с физическото ни състояние непосредствено преди началото на емоционалния епизод (ситуацията) или в период от няколко дни/седмици преди да настъпи събитието. Физическото състояние зависи пряко от качеството на съня  и храната, които даваме на тялото си. Ако даден човек е спал предишната нощ много по-малко от необходимото, той ще е много по-предразположен към реакции на раздразнение или силен гняв и интензитетът на емоцията му ще е несъответна на силата на дразнителя. Същото е вярно и за човек, който не е задоволил нуждата на тялото си от качествена храна като е пропуснал едно или две хранения и гладът го държи в състояние на „повишена тревога“. Тогава дори и един по принцип незначителен дразнител може да предизвика много бурен емоционален епизод.

Ако искаме да водим балансиран начин на живот, е важно да усещаме тялото си и да не пренебрегваме сигналите му на умора и глад. Ако удовлетворяваме нуждите си от качествена храна, сън и движение, ще сме премахнали една от предпоставките за натрупване на агресия.

Втори аспект – вътрешни нагласи

Вътрешните ни нагласи са картата, която използваме, за да се ориентираме във всяка една ситуация. Но представете си, че картата е остаряла и не е ъпдейтвана от много дълго време, всъщност направо от детските ни години. Тогава няма да имаме ясен ориентир за случващото се и винаги ще се опитваме да го вмъкнем в някоя от рамките, които сме изградили още в детството си. Ще пропускаме да видим някои детайли от ситуацията, или ще преувеличаваме значението на само един детайл, който ни напомня на нещо познато.

За да можем да осъвременим картата си, първо трябва да преминем от режим „Автопилот“ в режим „Осъзнатост“.

Важно е да си задаваме въпросите: „Как се чувствам в тази ситуация?“,  „Както кога (на кой момент в миналото ми напомня)?“, „До какъв резултат води обичайната ми реакция?“, „Какво ново бих могъл да опитам, за да постигна по-добър резултат?“.

За да можем да си отговорим на тези въпроси и да имаме по-обективна представа за нещата, е  необходимо да разширим кръгозора си. Ако досега сме виждали нещата през един тесен филтър (по навик), когато започнем да търсим информация свързана с личностното развитие и емоционалната интелигентност, можем да открием цяла палитра от нови възможности за реакция и подход към дадена ситуация. Книги, обучения и уъркшопи посветени на тези теми са ценни инструменти за разширяване на кръгозора ни и за редактиране на картата, с която разполагаме.

Едни от основните вътрешни нагласи, които водят към баланс, са:
  • Всеки прави най-доброто, на което е способен, в дадения момент от живота си.“
  • Когато изпитате разочарование или гняв заради постъпката на някого, преценете какво би било добре да направите – да поговорите с него, да се дистанцирате от него, ако отказва да поеме отговорност за поведението си и т.н. След това, за да се освободите от емоцията, да не предъвквате в ума си какво е направил, и да не трупате агресия, си припомнете, че всеки прави най-доброто, на което е способен според нивото си на осъзнатост и състоянието, в което се намира в дадения момент. Ако вие сте този, който е сгрешил, също си припомнете горното и направете необходимото, за да поправите грешката си. 
  • Всяка ситуация носи в себе си възможността за научаване на ценен урок.“ Задайте си въпроса:“Какъв е урокът в това?“ и запишете отговора си в тетрадка или файл. Често си препрочитайте нещата, които сте си записали в дневника или файла „Житейски уроци“. 
  • Всеки вижда дадена ситуация от различен ъгъл.“ За да разберете по-добре друг човек, затворете очи и мислено застанете в неговата позиция. Какво чувствате? От какво имате нужда? А сега се върнете обратно в първа позиция – вас самите, и се запитайте дали нещо се е променило в отношението ви към ситуацията след като сте я видели през очите на другия човек.
  • Моето честно „не“ казано навреме и добронамерено е 100 пъти по-добро от „да“ казано заради страх от отхвърляне или чувство на неудобство. Поставянето на здрави граници е съществена част от балансирания начин на живот. Когато сте честни със себе си и другите и действате, водени от обич и уважение към себе си, тогава взимате решения, които са най-доброто както за вас, така и за дадената ситуация. Ако вашият отказ не е проява на его или инат, то той е разумен ход да съхраните енергията и ресурсите си за важните цели и дейности. . Отстояването на това, което смятате за добро и здраво по открит и аргументиран начин е ефективна превенция срещу натрупването на агресия във вас и превенция срещу създаването на фалш и недоразумения в отношенията.   
  • „Редовно се „заземявам“, практикувам осъзнато присъствие в настоящето, култивирам чувство на благодарност в себе си и си създавам радост.“ Разходките и пикниците сред природата пречистват ума и носят усещане за стабилност и „заземяване“. Тренирането на ума да остава в настоящия момент вместо да се прехвърля в миналото или бъдещето, докато се разхождаме или правим някаква друга дейност, също ни помага да се балансираме. Така се свързваме с вътрешния си център и ставаме осъзнати за факта, че сме живи и че имаме шанса да посрещнем този ден, да оставим положителна следа с действията си, да допринесем за нещо хубаво в нашия живот и в живота на други хора. Тогава започваме да изпитваме благодарност и щастие. 
  • И когато започнем редовно да слушаме любима музика, да си танцуваме и пеем вкъщи на нея, тогава празнуваме живота! Презареждаме се с живителна енергия! Всяко нещо, което храни душата ни с усещане за смисъл и за личностно развитие, ни балансира и вдъхновява. Това може да е посещение на обучения, на културни събития, фестивали, театрални постановки, спортни занимания, срещи с приятели, с които общуването ни е пълноценно...
  • Грижейки се за себе си, се грижа и за хората около мен! Защото по този начин вдъхновявам и давам хубав и здрав пример на околните какво е себеуважението в действие!“ 
 
Препрочитайте си редовно статии, пасажи от книги и цитати от хора, които ви мотивират и ви помагат да водите балансиран начин на живот. Сложете си такива послания на чашите за чай у дома и в офиса, на стената като постери, на десктопа на компютъра и на стикери в колата. Създайте пространство за мислите и действията, които ви водят в посоката на вътрешен баланс и щастие!

 

Автор: Мария Василева Димитрова
9 октомври, 2023

Нов курс за щастие

19 декември, 2022

Дигитална осъзнатост

1 ноември, 2022

Безпристрастност

1 октомври, 2022

Самоконтрол

1 август, 2022

Вашата ABBA ваканция

1 май, 2022

Благодарност

31 януари, 2022

МИСИЯ ЛЮБОВ

1 ноември, 2021

Бъдете смели

20 април, 2021

Пролетна умора

7 февруари, 2020

Формула за успех

7 февруари, 2020

Щастливият лидер

7 февруари, 2020

Щастие в работата

7 февруари, 2020

Томбола на Goodworky

30 декември, 2019

Ритъмът ще те завладее

11 ноември, 2018

Твоята, моя история

18 октомври, 2018

Благодарност

9 октомври, 2018

Какво обича щастието

8 октомври, 2018

Да обичаш и да даваш

19 юли, 2018

Пари или време?

Любов към себе си

3 причини защо
3 практики как
3 признака, че наистина обичаш себе си